НОВИНИ

Защо законът за личната помощ раздели протестиращите майки и хората с увреждания

Без крайно решение относно законопроекта за лична помощ на Мая Манолова завърши вчерашното извънредно заседание. Протестиращите майки на деца с увреждания са категорично за приемането на закона. В същото време, хора с увреждания се събраха на протест заради несъгласие с отделянето на личната помощ в отделен закон.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 06.07.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Трябва ли новият закон да бъде приет и крие ли рискове за останалите групи хора с увреждания - темата в "Денят започва" коментираха Боряна Драганова, родител на дете с увреждания и изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Според Боряна Драганова законопроектът, изготвен от омбудсмана Мая Манолова е "най-малката тухла" в необходимите промени за хората с увреждания.

Боряна Драганова, родител на дете с увреждания: Искаме личната помощ да излезе в отделен закон. На всички тези срещи и дискусии досега основно чувам и виждам, че пари няма и няма как да стане. Така и не разбрах къде са допирните точки, основните стъпки, които трябва да направим заедно, защото в крайна сметка, ние сме от една страна на барикадата и аз наистина очаквам конструктивен подход.
;

Минчо Коралски обаче защити тезата, че отделен закон за личната помощ няма как да помогне за цялостното решение на проблемите на хората с увреждания.

По думите му, хората с тежки увреждания в България са 720 000 , а ако към тях прибавим и тези с до 50% увреждания, става въпрос за около един милион души. По тази причина, не е правилно реформата да се прави на парче, а трябва между отделните закони да има синергия и да бъде ясно, че те взаимно се допълват.

Минчо Коралски, Агенция за хора с увреждания: Трябва да се регламентират правото на образование, на труд, на достъпна среда, така че за всичко това трябва ресурс. В държава, която буквално си брои стотинките за всяко нещо, е очевидно че не можем да действаме на парче и всъщност това е проблем. Проблемът не е в закона на Мая Манолова, а в подхода към него. За всеки човек с увреждания неговото увреждане е най-важно това е горе-долу като да ви боли зъб - вашият зъб е най-важен във Вселената и искате проблема да се реши веднага.
;

Коралски беше категоричен, че законът за хора с увреждания не дава отговор какво може да даде самата социална система на тези хора. Няма как да заблуждаваме и обществото, и всички останали, че може да се получат резки промени, каза в заключение изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания.

От своя страна Боряна Драганова заяви, че протестът на майките на деца с увреждания продължава, а днес в 11 ч те ще дадат пресконференция на палатките пред парламента и ще оповестят решенията, които са взели след вчерашната среща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само 20% от сградите у нас имат защита от мълнии
Само 20% от сградите у нас имат защита от мълнии
Китай и Европа: Общите проекти и инвестиции в региона
Китай и Европа: Общите проекти и инвестиции в региона