Без крайно решение относно законопроекта за лична помощ на Мая Манолова завърши вчерашното извънредно заседание. Протестиращите майки на деца с увреждания са категорично за приемането на закона. В същото време, хора с увреждания се събраха на протест заради несъгласие с отделянето на личната помощ в отделен закон.


Трябва ли новият закон да бъде приет и крие ли рискове за останалите групи хора с увреждания - темата в "Денят започва" коментираха Боряна Драганова, родител на дете с увреждания и изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски.

Според Боряна Драганова законопроектът, изготвен от омбудсмана Мая Манолова е "най-малката тухла" в необходимите промени за хората с увреждания.

Боряна Драганова, родител на дете с увреждания: Искаме личната помощ да излезе в отделен закон. На всички тези срещи и дискусии досега основно чувам и виждам, че пари няма и няма как да стане. Така и не разбрах къде са допирните точки, основните стъпки, които трябва да направим заедно, защото в крайна сметка, ние сме от една страна на барикадата и аз наистина очаквам конструктивен подход.
Омбудсманът Мая Манолова се среща с представители на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова се среща с представители на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с представители на хората с увреждания, които протестираха вчера. Те са недоволни от законопроекта за личната по...

Минчо Коралски обаче защити тезата, че отделен закон за личната помощ няма как да помогне за цялостното решение на проблемите на хората с увреждания.

По думите му, хората с тежки увреждания в България са 720 000 , а ако към тях прибавим и тези с до 50% увреждания, става въпрос за около един милион души. По тази причина, не е правилно реформата да се прави на парче, а трябва между отделните закони да има синергия и да бъде ясно, че те взаимно се допълват.

Минчо Коралски, Агенция за хора с увреждания: Трябва да се регламентират правото на образование, на труд, на достъпна среда, така че за всичко това трябва ресурс. В държава, която буквално си брои стотинките за всяко нещо, е очевидно че не можем да действаме на парче и всъщност това е проблем. Проблемът не е в закона на Мая Манолова, а в подхода към него. За всеки човек с увреждания неговото увреждане е най-важно това е горе-долу като да ви боли зъб - вашият зъб е най-важен във Вселената и искате проблема да се реши веднага.
Законопроектът за личната помощ влезе за обществено обсъждане в парламента

Законопроектът за личната помощ влезе за обществено обсъждане в парламента

Законопроектът за личната помощ влезе за обществено обсъждане в Народното събрание. Дискусията се проведе броени дни след като депутати от БСП и Воля...

Коралски беше категоричен, че законът за хора с увреждания не дава отговор какво може да даде самата социална система на тези хора. Няма как да заблуждаваме и обществото, и всички останали, че може да се получат резки промени, каза в заключение изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания.

От своя страна Боряна Драганова заяви, че протестът на майките на деца с увреждания продължава, а днес в 11 ч те ще дадат пресконференция на палатките пред парламента и ще оповестят решенията, които са взели след вчерашната среща.