Българското външно министерство обяви, че следи със загриженост последните събития в Ислямската република. Отчитаме изявлението на президента Роухани, че гражданите имат право на мирни протести, очакваме всички страни да се въздържат от насилие, се казва в изявлението на външното ни ведомство.

Очаква се тази вечер протестите да продължат. Заместник-вътрешният министър на Иран обаче обяви, че ще има по-сериозен контрол върху безредиците.

Според Би Би Си 13 са основните ирански градове, където има протести. Те започнаха във втория по големина град Машхад, преди пет дни, като недоволство от повишените цени и бързо се разраснаха. Няма конкретно лице зад демонстрантите, но гневът е конкретно срещу духовния водач Хаменей и президента Рохани.

Протестите са предизвикани и от недоволството на някои иранци за закъснелия ефект на сделката за вдигането на санкциите срещу Иран заради ядрената му програма,споразумение от 2015 година. Протестите са и най-големите след демонстрациите през 2009 г. , когато беше избран президента Ахмадинеджад. Неговите противници смятаха, че изборите са фалшифицирани.

Какво запали искрата на протестите в Иран - вижте коментар на ираниста Георги Хъшев.

Причините за вълната от протести в Иран е икономическа, според анализатори

Причините за вълната от протести в Иран е икономическа, според анализатори

Младежка безработица от 16%, рязък скок в цените на основни хранителни продукти - обикновените иранци не усещат подобрение в икономическото състояние...