НОВИНИ

Какви са приоритетите на здравното министерство?

Здравната карта за нуждите на българите от здравни услуги беше публикувана днес в Държавен вестник. Оказва се, че документът, приет преди повече от година, има силата на закон. Той обаче не е публикуван в Държавен вестник от тогавашното правителство. Това е причината в момента Здравната карта да се оспорва в съда. Днес здравният министър проф. Николай Петров обяви приоритетите си.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:02, 15.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Здравната карта в момента се оспорва в съда, но според здравния министър селективното сключване на договори между болниците и НЗОК отново излиза на дневен ред.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Защо ни е нужна на нас здравната карта - защото нямаме регламент, по който да определим от колко болници има нужда, да речем Ямболска или Хасковска област. Защото там може да са 5-8, утре може да станат 50 и няма министър, който може да ги спре.

Така че от днес България има вече действаща здравна карта, докато съдът не реши друго - обясни здравният министър. А селективният избор за сключване на договор с дадени болници ще се базира на ясни критерии за качество.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Точно тези критерии за качество ще могат да дадат основанието, с което ще се свали от обществен ресурс тази болница и да се даде ресурс на някоя нова, която гарантира това качество. Но тя ще бъде следена месец, два, три.

Една от важните задачи за министъра е и изработването на нов модел в заплащането на труда на лекарите. Ангажимент, вменен му и като решение на парламента.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Искам да кажа, че има хора, които получават големи заплати, има хора, които получават унизително малки заплати. В това намирам до голяма степен и често създаването напрежение, остър тон, изпускане на нерви, конфликти с пациенти.

Екипът на министъра ще се съсредоточи във въвеждането на правила и контрол, които да доведат до отпадане на лимитите за болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От години пътят до санданското село Златолист е в изключително лошо състояние
От години пътят до санданското село Златолист е в изключително лошо състояние
Телефонни измамници в Русенско замесиха в схемите си дипломат
Телефонни измамници в Русенско замесиха в схемите си дипломат