Пациентски организации настояват за създаването на Фонд за обезщетение на пострадали при лекарски грешки. В момента няма ефективна институция, която да контролира и санкционира лекари и болници при увреждане или смърт на пациенти. Медицинските дела у нас...

Пациентски организации настояват за създаването на Фонд за обезщетение на пострадали при лекарски грешки. В момента няма ефективна институция, която да контролира и санкционира лекари и болници при увреждане или смърт на пациенти. Медицинските дела у нас се точат с години и повечето от тях приключват без присъда.

Едно от последните дела, с които се занимава адвокат Таушанов, е за причинена смърт на пациент, на когото лекарите не са приложили адекватно лечение.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП: Вместо да открият причина за съдов проблем и за белодробна тромбоемболия те казват, че пациентът не от разширените вени е получил тромб, а от радостта от изписването. Той е нямало да почине, ако всеки ден са му слагали по една инжекция, която струва 5 лева.

Агенция "Медицински одит" е институцията, която трябва да извършва контрол в болниците и да санкционира допуснатите грешки. Според пациентските организации работата на институцията е крайно неефективна, защото:

В 98% от случаите медицински одит казва липсва документация. Значи човекът е починал или увреден и вие ми казвате лиспва документация и ние ще го глобим 100 лева, това как ви се струва?

Екипът ни днес имаше насрочено и потвърдено интервю с директора на агенция "Медицински одит". Малко преди то да се състои, беше отменено. В писмен отговор до редакцията на БНТ2 изпратиха само статистика за извършени проверки и обобщени резултати.

Следващата седмица неправителствените организации ще внесат предложение за създаването на Фонд за обезщетение на пациентите, какъвто съществува във всички европейски страни. Фондът ще реши и проблема с безкрайните медицински дела, повечето от които поради тромавата съдебна система завършват без ефективен резултат.

Репортер: Даниела Спасова