НОВИНИ

Засилен контрол по пазарите в Благоевград

Засилен контрол по пазарите в Благоевград и региона осъществяват инспекторите от Областната дирекция по контрол на храните. Проверките са заради африканската чума по свинете, което налага и по-строгите мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо и колбаси, контролира се и продажбата на мляко и млечни продукти.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
09:08, 27.07.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

На пазара в Благоевград от години не се предлагат месни продукти, твърдят търговците, въпреки това експертите щателно провериха всички сергии.

д-р Георги Томов, гл. инспектор в отдел контрол на храните, ОБДХ гр. Благоевград: Имаме една извънредна заповед, минахме и на открития пазар, за да видим евентуално дали някой не продава нещо, примерно свински глави, сланина, но няма.

След препоръка на Агенция по безопасност на храните, млечните продукти, произведени от стопани в региона вече продават в хладилни витрини.

д-р Георги Томов: Храните от животински произход трябва да се съхраняват от 0 до плюс 4 градуса Целзии и хладилните съоръжения трябва да поддържат тази температура.

Търговците обаче се оплакват, че вече имат допълнителни разходи.

Експертите не констатираха нарушения и при продажбата на яйцата, които трябва да се съхраняват от 5 до 18 градуса, за срок от 28 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест нови улици в Благоевград
Шест нови улици в Благоевград
Търсят се доброволци в помощ на семейство от Белица, което остана без къща
Търсят се доброволци в помощ на семейство от Белица, което остана без къща