НОВИНИ

Засилен контрол заради огнището на АЧС в свинекомплекса край с. Николово

Продължава засиленият контрол на Агенцията по безопасност на храните в района на индустриалната свинеферма в Николово, където в събота беше открито ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС). Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, където се отглеждат 17 000 животни. Задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора. Това е четвъртият случай на африканска чума по свинете в Русенско. Повече за актуалната ситуация в Николово вижте от прякото включване на Ралица Маринова.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
07:48, 22.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Между селата Николово и Просена полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни. В района не се допускат външни лица, забранено е и снимането с камери.

Специално сформирана комисия извърши проверка в селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да установи дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са ги умъртвили.

Ловните дружинки и горските служители също се включват в битката с Африканската чума по свинете. Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра: около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч. Ловците обаче, няма да имат достъп до огнищата. Там отстрелът ще се извършва само от горски служители.

Ситуацията в района на селото остава тревожна. Само на няколко километра от него се намират други два големи свинекомплекса. До момента, заедно с комплекса в с. Николово, те осигуряваха 1/3 свинско месо за страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В сезона на отпуските: Как да подготвим себе си и автомобила за дълъг път
В сезона на отпуските: Как да подготвим себе си и автомобила за дълъг път
Лавандулови насаждения превземат Испания
Лавандулови насаждения превземат Испания