Засилени мерки за сигурност в навечерието на Националния празник 3 март. Ограничения ще затруднят движението в центъра на София.

Церемонията по издигането на националното знаме утре ще започне в 11 ч пред паметника на Незнайния воин, а БНТ ще я излъчва пряко.

Ще бъдат изградени 6 пропускателни пункта. От 8 до 12:30 часа ще бъдат затворени за движение части от улиците "Оборище", "Московска", "11 август" и "15 ноември". От 14 ч до 20 ч ще бъдат затворени части от улиците около пл. "Народно събрание". Самите площади "Народно събрание" и "Св. Александър Невски" ще бъдат затворени от 7 до 21 ч.

От 12 часа пред сградата на Администрацията на Президента на Република България Националната гвардейска част ще извърши смяна на почетния гвардейски караул. От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ ще се проведе тържествена проверка заря по повод честване на Националния празник.

За осигуряване на охраната на обществения ред и безопасността на официалните лица и гости, ще бъдат изградени два кръга на охраната, съвместно със служители на „Военна полиция”.

Граждани ще бъдат допускани в обособения джоб на бул. „Цар Освободител”, откъм ул. „Г. С. Раковски”, както и по пътното платно на бул. „Цар Освободител” в отсечката от пл.„Народно събрание” до бул.”Васил Левски”, като района ще бъде отцепен с полицейска лента и тежки парапети.

През деня предстоят да се проведат множество различни по формат и сборни пунктове шествия и митинги по повод честванията на Националния празник в района на паметниците на Незнайния войн, Цар Освободител и Българския Опълченец.

От СДВР напомнят на решилите да присъстват на събитията, че следва да спазват чл. 6, ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 23, ал. 5 от Наредба № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община, която гласи: „При провеждане на масови прояви на обществени места се забранява: внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите; забранява се посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум”.

На 4 и 5 март на официално посещение в София ще пристигне делегация, водена от Председателя на правителството на Руската Федерация Н. Пр. г-н Дмитрий Медведев. На 4 март пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемония по официалното им посрещане. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред и безопасността на движението по време на официалната визита. При необходимост поетапно ще бъдат затваряни улиците по маршрута на делегацията.

От СДВР призовават гражданите и гостите на столицата да проявят търпение и разбиране, ако им бъде причинено евентуално неудобство.