При засилени мерки за сигурност днес в Каталуния се провеждат регионални избори. Те бяха свикани от испанското правителство, след като областта едностранно обяви независимост и това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от конституцията и временно да замрази автономията на Каталуния.

За трети път в рамките само на пет години в Каталуния се провеждат регионални избори. 13 000 полицаи ще следят за нормалното протичане на изборния ден, в който са призовани да гласуват 5,5 милиона избиратели. До днешния ден се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределение на областта, обявен от Мадрид за незаконен и последвало едностранно обявяване на независимост, което принуди испанското правителство временно да поеме контрола над Каталуния и да свика извънредни избори.

Самата предизборна кампания също бе необичайна. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия, агитираше от Брюксел. Доскорошният му заместник Ориол Жункерас участва отделно, като провеждаше кампания от затвора в подкрепа на партията Републиканска левица. Друг член на разформированото каталунско правителство - Хосеп Рул, излезе от затвора на 4 декември срещу гаранция от 100 000 евро и също се явява с отделна формация.

За фаворит обаче е сочена и Инес Аримадас - лидер на каталунското крило на движението Гражданите, центристка партия, която се противопоставя на независимостта.

Прогнозите сочат, че нито една политическа партия няма да получи мнозинство. Най-вероятно в бъдещия регионален кабинет ще трябва да участват поне три формации.

Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.

© БТА