НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност на кинофестивала в Кан

Експерти по експлозиви ще осъществяват ежедневни проверки по време на кинофестивала в Кан. Той ще бъде открит тази седмица при максимални мерки за сигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 10.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

След като минат по червения килим известните личности и всички останали гости на фестивала, ще трябва да отварят чантите си за проверка преди да влязат във Фестивалния дворец.

Основната сграда на събитието ще бъде патрулирана от 400 частни охранители. Допълнително стотици полицаи и служители на специалните части ще са разпръснати в самия град.

Ежегодният фестивал в Кан, който е едно от най-значимите събития в световното кино, ще бъде открит утре, а в официалната му селекция са включени два български филма - пълнометражната копродукция "Кучета" и късометражният анимационен "20 ритника".

Причината за засилените мерки е, че фестивалът ще се състои едва шест месеца след джихадистките атаки на "Ислямска държава" в Париж, при които загинаха 130 души.

Бернар Казньов, вътрешен министър на Франция: Докато се подготвяме за откриването на този фестивал, трябва да имаме предвид, че сме изправени пред риск, който никога не е бил по-висок и враг, който е решен да ни удари във всеки един момент.

По думите му трябва да се вземе предвид "глобалния характер на събитието, видимостта му, големият брой знаменитости, които трябва да бъдат охранявани, и концентрацията на тълпи в отворени пространства.” Той допълни, че това не бива да помрачава празничната атмосфера на фестивала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидер на Ислямска държава е ликвидиран в Ирак
Лидер на "Ислямска държава" е ликвидиран в Ирак
Засадиха 28 български елхички в центъра на Париж в памет на жервите на тероризма
Засадиха 28 български елхички в центъра на Париж в памет на жервите на тероризма