НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност преди референдума в Каталуния в неделя

Със засилени мерки за сигурност Каталуния се готви за референдума за независимост в неделя. От днес до 2 октомври са въведени ограничения за полети над Барселона.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:18, 29.09.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Мярката засяга хеликоптери и малки самолети, като работата на международното летище няма да бъде нарушена. Властите съобщиха, че подобни ограничения са били въвеждани и преди - за Националния ден на Каталуния.

Гласуването ще се проведе в училища, театри, музеи, библиотеки, църковни сгради и дори в старчески домове. Студенти от университета в Барселона обявиха двудневна стачка в знак на протест срещу опитите на испанското правителство да спре референдума.

Ако вотът от референдума е положителен, властите на Каталуния обявиха, че могат да обявят независимост до 48 часа.

;

Междувременно, испанските власти съобщиха, че няма да водят диалог с лидера на Каталуния Карлес Пучдемон след референдума за независимост на автономната област, заяви министърът на здравеопазването, социалните служби и равноправието Долорес Монсерат, предаде БГНЕС.

„Разбира се, диалог с Пучдемон няма да има”, каза Монсерат в интервю за „Радио насионал де Едспаня”. „Мисля, че единственият диалог, на който Пучдемон може да разчита, ще е със съдебната власт”, подчерта министърът.

Според нея, единственото, което ще може да направи Пучдемон след допитването е да подаде оставка като поеме съдебна отговорност и освен това да насрочи нови регионални избори. Министърът отбеляза, че Испания „няма да изостави” каталунците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Газовият ни хъб става много важен за Европа
Бойко Борисов: Газовият ни хъб става много важен за Европа
Наложиха мярка „задържане под стража на 6-ма от престъпната група от Козлодуй
Наложиха мярка „задържане под стража" на 6-ма от престъпната група от Козлодуй