НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност в Барселона след предупреждение от САЩ

В Барселона засилиха мерките за сигурност след предупреждение на Държавния департамент на САЩ за риск от терористична атака в града по време на коледните и новогодишни празници. Според испанския вестник „Ел Паис“, полицията издирва 30-годишен мароканец с разрешително да шофира автобуси. През август миналата година джихадист вряза микробус в пешеходци в центъра на Барселона, загинаха 16 души, ранени бяха над 130.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:14, 25.12.2018
Чете се за: 00:28 мин.
По света

„Работим по заплахата“ - така от каталунското вътрешно министерство коментираха предупреждението от Консулския отдел на Държавния департамент към американските граждани в Барселона. То ги приканва да бъдат бдителни с превозните средства, включително автобуси, в района на Лас Рамблас и други популярни места. Каталунската полиция, според пресата, издирва млад мароканец, който може да опита да връхлети с автобус върху пешеходци.

Мъжът бил от Казабланка, имал книжка за управление на автобус и досие в Испания от 2006 г. за обида на полицай на летището в Малага. Проверяват се водачи на автобуси и микробуси в центъра на Барселона, наблюдават се и компаниите за автомобили под наем, засега нямало данни мъжът да е на испанска територия, твърди пресата.

Официално властите говорят за временно засилване на мерките за сигурност на местата, където се струпват много хора. Степента на терористична опасност в страната остава на предпоследната четвърта степен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчетоха спад на борсите след критики на президента Тръмп към Федералния резерв
Отчетоха спад на борсите след критики на президента Тръмп към Федералния резерв
Папа Франциск поздрави католическия свят за Рождество
Папа Франциск поздрави католическия свят за Рождество