НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност във Великобритания

Великобритания застина в минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Манчестър Арена - загиналите, ранените и всички засегнати от кървавия акт. Терористичната заплаха остава на най-високата степен. Властите призовават хората да са бдителни. Заради нападението в Манчестър за първи път въоръжена полиция ще патрулира във влаковете във Великобритания. За атмосферата в Манчестър и надделява ли страхът разказват специалните ни пратеници Десислава Апостолова и Борислава Инджиева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:53, 25.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Точно в 11 часа местно време Манчестър утихна за минута в памет на жертвите от атентата. Мълчанието в един от югозападните квартали на града беше нарушено само от полицейски хеликоптери. Там в едно училище беше намерен подозрителен пакет, който полицията обезвреди.

Мерките за сигурност три дни след атентата в Манчестър арена са изключително строги. Около гарите партрулират полицаи с автомати и специално обучени кучета. Заради засиленото военно и полицейско присъствие и многото журналисти и част от някои от жителите на Манчестър са изнервени.

"Tова, което не ни трябва в момента в Mанчестър, е медийният шум и натиск, който ни плаши до положение да спрем да живеем нормално. Точно това не ни е нужно. Случилото се в Манчестър е ужасно, но сега да ме питате дали ме е страх да се кача на влака, това е отвратително".

Други продължават да живеят както са живели до сега, с надеждата, че злото все пак няма да ги застигне.

"Hе ме е страх, защото тези неща са напълно непредсказуеми, не знаем кога ще се случат, къде, кой ще е извършителят. Oтивам си в къщи, на юг, в Хартфърдшир, чака ме дълъг път. студентка съм в Mанчестър и не съм се прибирала от Kоледа".

Хората продължават да поставят цветя и да палят свещи на един от централните площади. Продължава и събирането на средства за подпомагане на близките на жертвите. Футболистите от Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити дариха повече от един милион паунда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В онкологията не са доставяни лекарства с изтекъл срок на годност
В онкологията не са доставяни лекарства с изтекъл срок на годност
Евроатлантически срещи на върха в Брюксел
Евроатлантически срещи на върха в Брюксел