НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност за срещата на Г-7 в Биариц

От полунощ френският атлантически курорт Биариц става закрит град. Затварят се летището и железопътната гара. Това е част от драконовските мерки за сигурност заради срещата на Г-7, която ще се проведе в града през следващите три дни. Основната цел е да се предотвратят протести на антиглобалисти, които често са съпроводени с безредици.

bnt avatar logo
от БНТ
22:53, 23.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света
засилени мерки сигурност срещата биариц

Срещата на лидерите на седемте най-развити икономики в света превърна шикозния френски курорт Биариц в истинска крепост. В града са разположени 13 000 полицаи - почти по един на всеки двама жители. В очакване на заплахи за сигурността те следят движението между двете зони, за които се изискват пропуски. Затруднени са местните и гостите на града.

Паскал Льобопен, курортист: Зоната е блокирана и не можем да се движим където искаме. Плажът срещу нас е затворен и трябва да ходим по-далеч.

Ограничено е дори плуването в морето - само до 300 метра. Много туристи напускат града. Някои жители се радват на спокойствието, но не и търговците.

Кристоф Блан, собственик на магазин: Това е катастрофално за нас. В разгара на сезона сме задължени да затворим магазините може би за четири дни. Губим много пари.

Франция отдели за срещата около 36 млн. евро. На журналистите в Биариц предлагат екотранспорт - велосипеди с водородно захранване. Равенството между мъжете и жените е сред темите на форума, лансирана от френския президент Еманюел Макрон. Протестите вече започнаха. Организацията Оксфам призова богатите държави да облекчат неравенството, като увеличат данъците на големите компании и споделят парите с бедните страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме 142 години от Шипченската епопея
Честваме 142 години от Шипченската епопея
Нови размирици в Кашмир
Нови размирици в Кашмир