НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност за карнавала в Кьолн

При засилени мерки за сигурност в Кьолн започна традиционният карнавал. След новогодишните събития в германския град, полицейското присъствие е засилено. Днес четирима предполагаеми атентатори ислямисти, готвили нападение в центъра на Берлин, бяха арестувани при мащабна операция в четири провинции. Единият - алжирец, пристигнал в Германия миналата есен по т.нар. "балкански маршрут", е задържан в бежански приют.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов
19:46, 04.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

шният ден има много имена - женски карнавал, нощта на жените, мръсен четвъртък. В Рейнската и Рурската области той е неофициален неприсъствен ден, поставящ началото на празненствата, които продължават чак до следващия вторник.

Телесният контакт с непознати е част от карнавала, както и силната музика и студената бира. Хората се прегръщат и полюшват в такт с музиката, вдигат наздравици и си разменят целувки по бузите.

Тази традиционна разкрепостеност по време на карнавала обаче сега е поставена на изпитание - заради бежанците и мигрантите, които могат да я изтълкуват и доста погрешно. Затова са взети мерки за недопускане повторение на събитията от новогодишната нощ в Кьолн: двойно повече полицаи следят за реда и сигурността, в т.нар. "секюрити пойнтс" социални работници и психолози предлагат съвети и помощ на жени, които се чувстват застрашени, засилено е видео наблюдението и е осигурено подвижно осветление за по-тъмните райони.

Преди карнавала много общини издадоха специални брошури на различни езици, включително арабски, с информации какво е позволено и какво не по време на празненствата.

Властите са решени да не допуснат насилие, а хората изглеждат напълно спокойни.

;;

В Европейския парламент отново беше повдигната темата за сексуалния тормоз на жени. Евродепутати призоваха за нови стъпки за защита на жените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобусна спирка в нищото
Автобусна спирка в нищото
Измамникът, изтеглил 3 милиона лева, остава в ареста
Измамникът, изтеглил 3 милиона лева, остава в ареста