НОВИНИ

Засилени проверки на камиони и автобусите се извършват в цялата страна

Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите се извършват в цялата страна от днес до 29 юли. Операцията се провежда във всички държави членки на европейската организация на службите на Пътна полиция - TISPOL. Повече за акцията научихме от Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:50, 24.07.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Проверките се правят съвместно от пътна полиция, криминална полиция, икономическа полиция и автомобилната инспекция. Следи се както за всички видове нарушения на Закона за движение по пътищата - превишена скорост, ползване на ползване на обезопасителни колани, така също се следи за нелегален превоз на хора, включително на нелегални имигранти, за нелегален превоз на товари, за всякакви видове икономически или пък криминални престъпления, които биха могли да се извършват с товарните автомобили и автобусите.

Следят се също и документите на самите товари, които се превеждат, техническата изправност на превозните средства, спазването на регламентите за работа и почивка следят инспекторите на ДАИ, защото се оказва, че една от най-честите причини за тежки катастрофи с товарни автомобили е именно преумората на шофьорите и заспиването им зад волана, вследствие на което, те изпускат контрола над превозното средство.

Росен Рапчев - отдел "Пътна полиция" - ГДНП: Това е превантивна операция за такива водачи и се гледат изключително много тахографските шайби. Времето за почивка е изключително важно и това е един основен фактор за настъпване на тежки инциденти с водачи на товарни автомобили. Голяма част от настъпилите инциденти са по причина, че водачът не е починал достатъчно и е изморен и поради заспиване или загуба на контрол над превозното средство, също така и техническата изправност. Точно такива операции установяват дали автомобилът в момента е технически изправен.

От сутринта до момента са установени 2 технически неизправни товарни автомобила, които, разбира се, са откарани на наказателни паркинги, където ще трябва да се вземат мерки за отстраняването на техните повреди. И един чуждестранен шофьор, който е бил без шофьорска книжка - той също е на наказателен паркинг, установява се в момента, дали той е правоспособен и просто шофьорската книжка не е в него или въобще няма такава правоспособност.

На този етап не може да се каже какви са другите установени нарушения, защото данните ще бъдат обобщени след края на операцията. Това е втората такава операция за годината. Те се провеждат в сезоните, в които движението на хора и товарни автомобили е най-голямо. Третата такава акция ще бъде през есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще активира механизма за гражданска защита в помощ на Гърция
ЕК ще активира механизма за гражданска защита в помощ на Гърция
Протест на „ловци на трюфели срещу забраната да влизат в горите
Протест на „ловци" на трюфели срещу забраната да влизат в горите