Агенцията по храните започна засилени проверки на месо, козунаци и яйца преди празниците. Дежурни инспектори ще приемат сигнали и по време на празничните дни. За какво да внимават потребителите и как да познаем качественото агнешко?

В месопродавницата на Емо дните преди Великден са особено натоварени. Клиентите са редовни и разчитат на преценката му кое е най-доброто.

Веска Теоргиева - клиент
Аз от Лозенец идвам, от горе чак тука и много съм доволна.

Има ли обаче изпитан метод как да познаем най-доброто агнешко месо?

Емо - продавач
Българското агнешко е прясно, нито тече, нито нищо, вижте съвсем свежо, прясно е.

Изберете българското е съветът на Емо. Следете за здравната маркировка, казват експертите.

д-р Галя Викьова - нач. отдел "Контрол на храните" - София град към БАБХ
То е със суха повърхност, без ослизявания, приятно бледорозов цвят, мазнините са светли, бели до леко кремави.

Качеството си има цена и точно преди Великден тя е повишена.

Емо - продавач
В момента по-скъпо ни го карат. Никой няма да ни го даде 4 лева живо тегло. 6 .50-7 лева искат за живо тегло.

Традиционно по това време яйцата, козунаците и месото са във фокуса на проверяващите. И днес от Агенцията по храните очаквано обявиха, че почват засилени проверки на инспекторите в цялата страна до края на празничните дни. Само на територията на столицата има над 20 хиляди обекта, които подлежат на контрол. 40 инспектори ще посетят някои от тях. Последните години не се откриват сериозни нарушения в състава на продуктите. За козунаците обаче няма утвърден стандарт.

Бистра Иванова - нач. сектор в Областна дирекция по безопасност на храните, София град
Това е традиционна за България храна, но ние не сме я защитили. така че не може да забраним да се влага яйчен прах, яйчен меланж, сухо мляко.

Кратко проучване на екипа ни показа, че българинът разчита основно на три неща, когато пазарува - на късмета, на инстинкта си и на жената.

"Когато купуваме такива важни неща, които могат да се развалят - с нея пазаруваме."

И разбира се, най-често пазаруваме в последния момент и се надяваме на най-доброто.