В навечерието на Никулден инспекторите от Агенцията по безопасност на храните във Варна започнаха засилени проверки на обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, както и на заведенията за обществено хранене.

Варна

Те се извършват съвместно с представители от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и от Комисия за защита на потребителите. Целта е да се гарантира качеството на предлаганата риба и рибни продукти и да се предотвратят опитите за злоупотреба от страна на недобросъвестни търговци. При проверките инспекторите следят дали продаваната охладена риба е прясна и дали не е размразявана многократно. Замразената риба трябва да има документ за вида й и мястото на улов. На етикета трябва да е изписан и срокът на годност. Проверки ще има и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нарушения в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.