НОВИНИ

Засилено наблюдение над язовирите в страната

Към този момент няма непосредствена опасност за никой от проверените язовири, съобщиха за БТА от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

bnt avatar logo
от БТА
15:46, 03.07.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Засилено наблюдение над язовирите в страната

Във връзка с паднали обилни валежи под особен надзор са язовирите в Северна България. Екипи на Агенцията обхождат съоръженията още от миналия ден.

Постоянно се следи нивото на 28 язовира в Северна България. Към момента няма констатирани проблеми с големите язовири на територията на страната и всички те имат свободен обем.

;

Още миналата седмица, във връзка с очакваната промяна в метеорологичната обстановка, теренната работа на екипите е показала, че язовирите разполагат с необходимото количество свободен обем, който да поеме допълнителните водни количества при влошаване на времето, коментираха още от Агенцията. Това се отнася и за критичните близо 200 язовира, като някои от тях са наполовина пълни, увериха от Агенцията.

За последните два месеца бяха проверени 1 122 язовира, като бяха съставени 118 акта и над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.

ДАМТН продължава да следи ситуацията в цялата страна, като са в ход проверки на всички язовири с констатирани нарушения. Навсякъде, където те не са отстранени, собствениците ще бъдат санкционирани, допълват от Агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български млади физици заминават за Сингапур
Български млади физици заминават за Сингапур
Преливащ язовир затвори пътя Плевен – Ловеч
Преливащ язовир затвори пътя Плевен – Ловеч