Засилено полицейско присъствие ще има и в курортите, където студентите ще празнуват тази вечер. Над 10 000 са резервациите само в Банско. В Пампорово пускат и втори лифт заради празника. По традиция, 3000 студенти ще посрещнат празника в огромна шатра.

Първите групи, избрали да празнуват в курорта, започнаха да пристигат още в петък, а по нетърпеливите щурмуваха заведенията още в съботната вечер.

Вероника Нинова: За първи път сме в Банско, миналата година бяхме във Велинград, като цяло не търсим шумотевицата, а по скоро личното и сплотяването реално погледнато.
Айше Медарова- управител на хотел: Хотелът ни на сто процента е пълен, имаме студенти от различни университети.
Иван Мацурев- собственик на механа: Чувства се този отлив от механите и ресторантите, където хората се дърпат в ол инклузивите, аз нямам нищо против, но някак като че ли качеството е различно.

Собствениците на заведения в Банско се надяват и тази година студентският празник да премине без сериозни инциденти. Предвидени са и допълнителни мерки, за да бъде осигурено спокойствието както на празнуващите, така и на редовните клиенти.

Айше Медарова- управител на хотел: Разбира се, повишили сме мерките за сигурност в хотела с наша охранителна фирма, също така уведомили сме органите на реда. За да ни подкрепят в тези дни.
Виктория Харизанова: Винаги има непридвидими ситуации но сме взели сигурни мерки, организирали сме ги, подготвили сме ги така че да няма такива случаи.

Сравнително по-малко са студентите, които ще празнуват в съседната община Разлог. Празникът тази година ще премине почти без студенти в най- голямото село в общината - Баня. Причината е не липсата на интерес, а проблемите, които студентите създават. Базите им обаче са пълни с туристи, като голяма част от тях са македонци.