Засилено присъствие на пътни полицаи по магистралите и основните пътища в страната заради 24 май, абитуриентските балове и изборите. Освен днес, движението на тежкотоварни камиони ще бъде спирано утре и в неделя. Униформени ще регулират трафика на входовете и изходите на столицата и големите градове, както и участъците, които са в ремонт на магистралите "Тракия" и "Хемус".

През деня най-интензивно движение, но без тапи и задръствания, имаше на изходите на столицата към магистралите "Тракия" и "Хемус", както и към Перник и Благоевград. В този момент продължават да са натоварени пътищата към Южна България, наблюдава се засилен трафик между Ловеч - Велико Търново и Варна, както и по подбалканския път. Преди малко беше пуснато движението на тежкотоварни камиони, които от обяд изчакваха по паркинги. Утре обаче се предвижда отново да се спре движението им.

Утре преди обяд и в неделя от обяд до 20 часа се спира движението на тежкотоварни камиони по магистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и "Марица", както и по основните пътища Русе - Велико Търново, Варна - Бургас - Малко Търново, Благоевград - Кулата, София - Калотина и Ботевград - Враца.

Росен Рапчев, началник отдел "Пътна полиция" - ГДНП: Естествено, най-сериозни затруднения се очакват на местата, където има временна организация на движението заради ремонти по магистралите "Хемус" и "Тракия". Там са направени необходимите реверсивни движения.

В ремонтираните участъци днес и утре има по две ленти за движение в посока от София към вътрешността на страната, а в неделя улеснението ще бъде в посока столицата. Като алтернатива на ремонтите по "Тракия" може да се използва подбалканския път, както и пътят Септември - Пазарджик - Пловдив, а на "Хемус", съответно пътят между Ботевград и София през Искърското дефиле. От пътна полиция ще санкционират всички, които шофират в лентата за аварийно спиране.

Росен Рапчев, началник отдел "Пътна полиция" - ГДНП: Глобата е 1000 лева и лишаване три месеца от управление на МПС.

Засилен ще бъде контролът с камери за превишена скорост. Повече проверки ще има за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и за седнали зад волана без шофьорски книжки. В градовете под особено наблюдение на пътните полицаи ще бъдат абитуриентските кортежи.

Росен Рапчев, началник отдел "Пътна полиция" - ГДНП: С видеозаписи и видеорегистратори ще се заснемат нарушения най-вече и за това, че абитуриентите излизат от превозните средства.

При обилен валеж от Пътна полиция препоръчват да се изчака спирането на дъжда и тогава да се продължи с пътуването. Призовават също за повече внимание и толерантност към мотористите.

Тежкотоварният трафик през всички гранични пунктове е натоварен. Днес най-много леки автомобили са преминали през Калотина към Сърбия и Гюешево към Македония. Първото място обаче държи Кулата - Промахон към Гърция. Този маршрут се очаква да бъде натоварен и в следващите дни.