НОВИНИ

Засилваме отбранителното сътрудничество с Гърция

Министрите на отбраната на България и на Гърция се срещнаха в София. Обсъдиха засилване на охраната на българо-гръцката граница, съвместни учения и засилено присътствие на НАТО в Черно Море. Ненчев и Каменос се договориха за увеличаване на военното сътрудничество в отбранителната индустрия и обмяната на разузнавателна информация заради бежанския натиск и заплахата от тероризъм.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 26.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Серия от мерки за пресичане на нелегалната емиграция и предотвратяване на нейното разрастване, обсъдиха двамата военни министри.

Панос Каменос, министър на отбраната на Гърция: Ясно е, че бежанците не искат да останат нито в България, нито в Гърция. Трябва да бъде напълно ясно на нашите съюзници в ЕС и НАТО, че подпомагането на двете страни е много важен фактор и за другите държави от общността и алианса. Ние сме стоманения страж между Изтока и Запада.

Двамата министри са обсъдили евентуалното увеличаване на военните сили на НАТО в Черно море.

Николай Ненчев, министър на отбраната: "Благодаря на моя колега министър Камено за готовността, която изрази той като министър на националната отбрана на Гърция да подкрепи евентуално искане от страна на България, ако това се наложи, да засилим присъствието на НАТО в акваторията на Черно море с оглед на това да предотвратим бежански потоци, ако евентуално се насочат към България".

България и Гърция заедно ще кандидатстват и по различни програми за засилване на сътрудничеството и обезопасяване охраната на общата граница. И още:

Николай Ненчев, министър на отбраната: "Съгласихме се да проведем съвместно учение между нашите специални части на българо-гръцката граница, с което ще демонстрираме единство и сила",

Министрите се договориха още двете държави да излязат с обща позиция като пред ЕС, така и пред НАТО на срещата, която предстои през октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свещеник беше убит при нападение в църква във Франция
Свещеник беше убит при нападение в църква във Франция
Международна олимпиада по математика
Международна олимпиада по математика