Германската Федерална служба за надзор на финансовите услуги призова Deutsche Bank в понеделник да засили борбата си срещу прането на пари и за пръв път използва властта си да постави одитор в най-голямата банка на страната.

Базираната в Франкфурт Федерална служба за надзор на финансовите услуги BaFin "нареди на Deutsche Bank да предприеме мерки за вътрешна сигурност и да спази общото задължение за полагане на грижи за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма", се казва в изявление на агенцията.

В ход, който никога досега не е виждал, BaFin ще внедри и "специален комисар" в банката, който да оцени и докладва за напредъка на банката.

САЩ глобиха Дойче банк с 41 милиона долара за слаб контрол на прането на пари

САЩ глобиха Дойче банк с 41 милиона долара за слаб контрол на прането на пари

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви, че глобява Дойче банк (Deutsche Bank) с 41 милиона долара заради пропуски в контрола върху пранет...

"Ние сме съгласни с BaFin, че трябва да подобрим тези процеси в корпоративната и инвестиционна банка", заяви говорител на Deutsche Bank пред АФП.

Той добави, че банката ще работи, за да изпълни задълженията си, с властите и одиторите от KPMG, които BaFin избраха за комисари.

През януари 2017 г. Deutsche Bank трябваше да плати глоба от почти 630 милиона долара след разследване от страна на британските и американските власти за изпиране на пари, произхождащи от Русия.

Скоро след това американският Федерален резерв нареди още една глоба от 41 млн. долара за пропуски в банковия надзор за пране на пари.

Американски сенатори също така изискват информация за отношенията на Deutsche Bank с президента Доналд Тръмп и каквито и да било финансови връзки, които той би могъл да има с руски лица.

Прането на руски пари се върна на заглавията през последните седмици, след като най-голямата датска банка Danske Bank призна, че подозрителни сделки за десетки милиарди евро минават през нейния клон в Естония, повечето от които са Русия.

"Дойче банк" се провали на стрес теста на Федералния резерв

"Дойче банк" се провали на стрес теста на Федералния резерв

Американското подразделение на "Дойче Банк" се провали на втория етап от годишния стрес тест, провеждан от Федералния резерв.