Двама млади архитекти спечелиха конкурса за нов модерен заслон на бъдещето в планината. Награждаването се проведе в детския стационар "Бели брези" нa Витоша. Журито трябваше да избере от петимата финалисти, разработили идеен проект за възстановяване на разрушен с годините алпийски заслон от камък в местността "Три кладенци". Целта е да се покаже, че безопасността в планината вече е свързана и с модерните технологии.

София

Конкурсът е по идея на архитект Андрея Момерин, а председател на журито бе Христо Пимпирев. 17-те претенденти трябваше да изработят проект за заслон на бъдещето. Той ще бъде построен между хижа Кумата и Черни връх, след пистата на Конярника. Целта е не просто да се възстанови старият заслон, а да се демонстрира архитектура от 2050 година. Архитект Виолетка Славова и архитект Мария Стайнова спечелиха с техния проект "Не само за СЛОН!" Идеята им е вдъхновена от италианските алпийски заслони.

Арх. Мария Стайнова:
"Не мислим, че сме били по-добри от другите претенденти. Това, което направихме и което ни отличи, беше, че проведохме много разговори с хората, които ще го ползват."
Арх. Виолетка Славова:
"Представям си някой да каже ми тука всъщност вашият заслон ни спаси живота, затова го правиме всъщност, това е основната цел и би било наситина чудесно да успеем с това."
Снежана Петрова, директор на природен парк "Витоша":
"Основно изискване към участниците беше да се ползват само екологични материали и задължително да измислят вариат за безжичен интернет и място за зареждане на телефоните."

Заслонът ще бъде изграден през лятото на 2018 г. и ще бъде тестван по метода за оценка на устойчивостта на сградите.