Застрашени ли сме от тероризъм и каква е реакцията на институциите след задържания по подозрения в тероризъм у нас Науфал Захри. Темата в "Още от деня" коментират Димо Гяуров, бивш шеф на националната разузнавателна служба и Боян Чуков, експерт по национална сигурност .

Димо Гяуров, бивш шеф на националната разузнавателна служба: Имаме две новини - една не толкова добра и една положителна. Не толкова добрата е, че онова, което очаквахме преди година или повече, че след края на класически военни действия в Близкия изток, бихме могли да очакваме терористи на наша територия - това започва да се реализира. Слава Богу добрата новина е, че той е заловен. Терористичните организации използват наличните канали от организираната престъпност, канали, наркотрафик, механизъм за създаване на фалшиви документи.

Експертът по национална сигурност Боян Чуков заяви, че има опасност за България особено през призмата на новия подход, който има в Западна Европа от експертите по антитероризъм, защото според тях, защото те смятат, че тероризмът и организирана престъпност става дума за едно и също.

Боян Чуков, експерт по национална сигурност: Ако в дадена страна имаш организирана престъпност, ти генерираш тероризъм. Големите терористи през последните две години с много малки изключения, са криминални престъпници, които след това са се ислямизирали, но излизат от средата на организираната престъпност. Основният проблем не са тези мюсюлмани, които са на възраст в България, това са лоялни граждани. Става въпрос за младежта, която е облъчена от фондации, финансирани от Саудитска Арабия.

По думите му никога не би трябвало да намаляваме своята бдителност.

Според Гяуров трябва да говорим доколко в България има потенциална среда. "Аз не бих и казала, че имаме сериозна среда, но имаме друг проблем с преминаването. Бихме могли да очакваме все по-яко присъствие на преминаващи терористи, завръщащи се от района на Близкия изток.", каза още той. По думите му може да имаме проблем с маргинализирането на определени слоеве като е нужно образование и ред.

Задържаният по подозрения в тероризъм Захри е бил високо в йерархията на ИДИЛ

Задържаният по подозрения в тероризъм Захри е бил високо в йерархията на ИДИЛ

Задържаният по подозрения в тероризъм Науфал Захри е бил високо в йерархията на Ислямска държава. Това съобщи пред БНТ Румяна Арнаудова прокурор във В...