Бъдещето на транспортния сектор за следващите 15 години е силно застрашено, каза в Сутрешния блок на БНТ Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи по повод приетите вчера от европейските институции промени в пакета "Мобилност".

Гласуваха пакет "Мобилност". България завежда дело в Съда на ЕС

Гласуваха пакет "Мобилност". България завежда дело в Съда на ЕС

България загуби битката за пакета "Мобилност". Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на ЕС гласуваха промените, против които страната ни лоб...

По думите на Рашков за момента не се готвят протести на превозвачи.

Николай Рашков, Съюз на международните превозвачи: С огромно съжаление припознаваме, че връщането на камиона все още присъства в текстовете, което за нас е липса на всякаква логика, при положение, че сме в седмицата, когато се гласува зелената сделка на Европейския съюз. Проучване, което министър Желязков представи пред медиите в България, показва, че само българският международен транспорт ще повиши с такова връщане вредните емисии с до 2% в целия Европейски съюз.

Той коментира и забраната за спането в кабините.

Николай Рашков: Трябва да отбележим и забраната за спането в кабините, която, независимо какво е гласувано, ние трябва да имаме ясни измерения и сигурни паркинг места, на които да може автомобилът да се спре и водачът да има нормални условия за почивки. Такива самата ЕК излезе с доклад, че липсват. Така че оттук основният въпрос е как ще спазваме регулация, която няма реално практическо измерение.

Вижте целия разговор във видеото.