НОВИНИ

Застреляха трима полицаи в щата Луизиана

Трима полицаи бяха убити, а други трима ранени в Батон Руж - столицата на американския щат Луизиана, днес, при втори подобен случай в рамките на 10 дни, предадоха агенциите.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:59, 17.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:12 мин.
По света
Застреляха трима полицаи в щата Луизиана
;

Полицейският екип в Батон Руж отивал да се отзове на сигнал за стрелба, когато бил нападнат из засада на не повече от 1500 м от полицейския участък от най-малко един въоръжен мъж, съобщи кметът на града Кип Холдън, цитиран от Ройтерс. Един от заподозрените за нападението също е убит в завързалата се престрелка с автоматично оръжие. Смята се, че други двама са избягали и се издирват.

Ранените са настанени в болница и състоянието им е сериозно, а поне на един от тях и критично. Многобройни полицаи са обградили болницата, където се оказва помощ на колегите им. Отцепен и е районът на стрелбите, където загинаха тримата полицаи. Той е на оживено кръстовище в града и полицаите призовават гражданите да се отдалечат оттам, защото операцията срещу бандитите продължава.

Не се съобщава от каква раса са както убитите и ранените полицаи, така и единият или останалите заподозрени за стрелбата. Според Си Ен Ен един от нападателите бил облечен в черна униформа от военен тип.

През последните дни Батон Руж и други американски градове са център на масови протести срещу полицейския произвол. Повод за тях станаха два гръмки случая на убийства на чернокожи американци от силите на реда. Един от случаите, възбудили протестите, бе именно в Батон Руж, където на 5 юни 37-годишен чернокож американец, продавач на улична сергия и баща на 5 деца, бе повален на земята и застрелян от полицаи без видимо да оказва съпротива.

При една от протестните демонстрации, залели страната след това - на 7 юли в Далас, щата Тексас, чернокож нападател откри огън със снайпер и застреля петима бели полицаи, което потресе Америка.

Случаят веднага стана център на медийно внимание в САЩ. Кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп излезе с официална декларация, че за днешния пореден трагичен случай в Луизиана вина носи ръководството на страната. "Колко служители на правоохранителните органи и обикновени хора трябва да умрат заради отсъствието на ръководство в нашата страна? Ние настояваме да се спазват законността и правовият ред", подчерта той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6000 души са арестуваните в Турция след метежа
6000 души са арестуваните в Турция след метежа
Главният военен съветник на Ердоган е задържан
Главният военен съветник на Ердоган е задържан