НОВИНИ

Застреляният в Брюксел джихадист е бил готов на самоубийствен атентат

Алжирецът Мохамед Белкаид, когото белгийската полиция застреля при антитерористична операция по-рано тази седмица в Брюксел, е бил готов да извърши самоубийствен атентат. Той е бил член на "Ислямска държава", съобщават местни медии.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:15, 18.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
застреляният брюксел джихадист бил готов самоубийствен атентат

Данните за това се потвърждават от списъците на членове на терористичната групировка, подадени наскоро на медиите от бивш сподвижник на ИД. Списъците съдържат таблици с лични данни и отговори на двайсетина въпроса, сред които и как терористът предпочита да умре - като шахид или на фронта. В тази колонка за Белкаид е попълнено, че желае да извърши самоубийствен атентат.

Белгийската и френската полиция не са го издирвали, макар да е бил регистриран за кражба в Белгия, тъй като в регистрите на администрацията рождената му дата била сбъркана - вместо 9 юни, тя е била отбелязана като 9 юли. Допълва се, че Белкаид е бил в Сирия през 2014 г., малко преди да бъде съден в Белгия за извършената кражба. След постановяването на присъдата той е трябвало да напусне Белгия и не е известно защо и как е останал в страната.

Все още полицията няма данни кои са двамата му съучастници, успели да избягат при антитерористичната операция в брюкселския квартал "Форе". Операцията бе свързана с разследването на атентатите в Париж от ноември.

Полицията в Белгия издирва спешно други двама - братята Халед и Ибрахим ел Баркауи, осъждани за тероризъм и въоръжени грабежи. Единият от тях е наел квартира в Шарльороа, използвана от парижките атентатори непосредствено преди касапницата в залата "Батаклан" и пред нощните заведения във френската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигранти се бият за зарядно с хладни оръжия в Идомени
Мигранти се бият за зарядно с хладни оръжия в Идомени
Русия изнася 40 военни хеликоптера Ми-28НЕ за Алжир
Русия изнася 40 военни хеликоптера Ми-28НЕ за Алжир