НОВИНИ

Затлъстяването в развиващите се страни се увеличава

Хората по света, които са затлъстели, са повече от онези, чието телесно тегло е под нормата, а затлъстяването сред децата и тийнейджърите бързо се увеличава най-вече в развиващите се страни, оповести ООН преди втория ежегоден Световен ден за борба със затлъстяването, който ще бъде отбелязан на 11 октомври, съобщи Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:54, 09.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още
затлъстяването развиващите страни увеличава

Ето някои данни, свързани със затлъстяването:

- затлъстяването по света се е увеличило повече от два пъти от 1980 г.
- през 2014 г. над 1,9 милиарда възрастни са били с наднормено тегло. 13 процента от тях, т.е. над 600 милиона души от глобалното население били затлъстели.
- всяка година 3,4 милиона души умират вследствие на затлъстяване и наднормено тегло.
- затлъстяването се увеличава в градските зони в страните с ниски и средни доходи.
- по-голямата част от глобалното население живее в страни, в които проблеми, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването, убиват повече хора, отколкото проблеми, свързани с тегло, което е под нормата.
- 41 милиона деца под 5-годишна възраст били с наднормено тегло или затлъстели през 2014 г.
- близо половината от децата под 5-годишна възраст, които били с наднормено тегло или затлъстели през 2014 г., живеели в Азия.
- в Африка броят на децата, които са с наднормено тегло или затлъстели, е нараснал близо два пъти - от 5,4 милиона през 1990 г. на 10,6 милиона през 2014 г.
- затлъстелите деца имат респираторни проблеми и са с увеличен риск от фрактури, високо кръвно налягане, сърдечносъдови болести, инсулинова резистентност.
- Великобритания е с най-високо ниво на затлъстяване в Западна Европа, като изпреварва Франция, Германия, Испания и Швеция, се казва в доклад от 2013 г.
- затлъстяването във Великобритания се е увеличило повече от три пъти през последните 30 години, а по сегашни преценки повече от половината от населението й може да бъде засегнато от затлъстяване до 2050 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 души бяха убити при атентат с кола бомба в югоизточния турски окръг Хаккяри
18 души бяха убити при атентат с кола бомба в югоизточния турски окръг Хаккяри
В Швеция са притеснени от липсата на интерес преди мача с България
В Швеция са притеснени от липсата на интерес преди мача с България