НОВИНИ

Затоплянето на океаните води големите бели акули в британски води

По-топлите води край бреговете на Девън и Корнуол могат да доведат до по-голямо наличие на океанския хищник голяма бяла акула в британски води през следващите десетилетия, пише "Мирър".

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:40, 07.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още
затоплянето океаните води големите бели акули британски води

Вече има 40 различни вида и около 10 милиона акули в британски води - но този брой може да се увеличи през следващите десетилетия.

Д-р Кен Колинс от Университета в Саутхемптън каза, че не вижда "причина" да няма големи бели акули във водите на Великобритания дотогава. Гигантските хищници се срещат редовно в по-студените води на Южна Африка, които са подобни на тези в Корнуол, добави той.

„Те може да са си спечелили лош имидж с образа от трилъра от 1975 г., но вероятно ще се наложи да свикнем с тяхното тревожно присъствие. Вероятно ще видим повече акули в по-топлите райони като Средиземно море към нашите води в Обединеното кралство през следващите 30 години", каза той.

Ученият предупреди също, че нарастващите пластмасови отпадъци и прекомерният риболов могат да намалят общата популация на акулите.

Наскоро бяха забелязани бели акули от рибари в Корнуол, което довежда до предположения, че те вече са мигрирали от по-топлите африкански и средиземноморски морета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е сред лидерите в Европа по брой биологични пчелни кошери
България е сред лидерите в Европа по брой биологични пчелни кошери
Издирват трима младежи, избягали от поправителния дом във Враца
Издирват трима младежи, избягали от поправителния дом във Враца