НОВИНИ

Закриват митница Свиленград

Митница "Свиленград" ще бъде закрита, предвижда проект на правителствено постановление, предложено от Финансовото министерство. От мотивите към документа става ясно, че една от причините за закриването са корупционните скандали в тази митница през последните години. Финансовият министър изтъкна и друг мотив - оптимизиране на митническата администрация и засилване на централните звена.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:17, 16.12.2015 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Владислав Горанов, министър на финансите: "Поводът може да се обвърже със случилото се на граничния пункт и корупционните практики, които службите установиха. Но причината е структурни промени, които ще дадат възможност по-добре да се управляват човешките ресурси в Агенция "Митници". И не толкова промяна в капацитета на граничния пункт. В интерес на истината мислихме да предприемем тази инициатива от януари месец, но имахме повод и да избързаме с това решение. Част от ресурса, който в момента се ползва от митница Свиленград ще бъде ангажиран в Централното митническо управление, където ще се създаде звено, което да управлява централно, така както е и европейската практика, всички резултати от сканиранията, така че да не може да се злоупотребява с получените данни на терен."

"Вечния", "Пачката" и с други подобни прозвища са известни повечето митничари от Свиленград. Както заради периодичните през годините арести за подкупи, така и заради луксозните си, но незаконни постройки край язовир Ивайловград. В неделя беше вторият за тази година шумен арест на подкупни митничари на ГКПП "Капитан Андреево". През февруари белезници щракнаха около ръцете на началника на митница "Свиленград" Тодор Караиванов. Тогава стана ясно, че със СРС-та е документирано как в интервал от 40 минути митническият началник получава два подкупа - единият от 600 лева, вторият от 600 евро.

При задържането в дрехите на Караиванов са открити общо 6000 лева, а в кабинета му 60 хиляди евро. Окръжният съд остави митничаря в ареста, но месец по-късно апелативният го освободи - под гаранция - 5000 лева. След ареста на Караиванов митницата в Свиленград пое друг известен спец - Стефан Марашев. Вече уволняван от поста два пъти - през 2009-та заради неправомерно възстановен акциз. Година и половина по-късно съдът отмени уволнението му и Марашев се върна начело на ключовата митница.

Само няколко месеца след това избухна скандала с незаконните вили край язовир Ивайловград и митническият шеф за втори път се раздели с поста си. През май 2012 се проведе операция "Митници". Задържани бяха 32-ма митничари от "Капитан Андреево" за подкупи по схема досущ като сегашната. Осем се сдобиха с обвинения, а другите се върнаха на работа. Делото още не е в съда.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева е номинирана за поста правосъден министър
Екатерина Захариева е номинирана за поста правосъден министър
Правителството даде още пари за безжичен интернет в училищата
Правителството даде още пари за безжичен интернет в училищата