За 20 дни ще бъде спряно движението по централния пловдивски булевард „Цар Борис Трети Обединител”. Причината е, че местната власт реши на това нетрадиционно пространство да бъде изградена голямата сцена за впечатляващото откриване на събитията по повод 2019 година, в която за първи път български град ще бъде европейска столица на културата. Очакват ли се големи задръствания в празничните дни и ясно ли е вече по кои алтернативни маршрути ще трябва да преминават от утре автомобилите?

Пловдив

Булевард „Цар Борис Трети Обединител” е най-натовареният в Пловдив. Това е основната връзка до центъра и останалите райони на града. Основната част от него ще остане напълно затворена. След продължителни срещи и съвещания от общината и полицията вече са готови с новата организация на движение. Накратко – алтернатива ще са булевардите „Руски” и „Източен”, по които ще бъде насочена голямата част от трафика.

Златин Велев, заместник-кмет на Пловдив: Надявам се бързо да се ориентират за новите маршрути. Ще променим навиците на част от хората. За транзит ще могат да се използват „Руски” и „Източен”. Всички живущи ще имат достъп до домовете си, зареждане на магазини.
инж. Георги Димкин, инспектор в Пътна полиция - Пловдив : Предвидено е промяна на режима на работа на светофарните уредби на кръстовищата, където става отбиването на движението на „Чифте баня“, на „Шести септември“, „Цар Борис Трети Обединител“, с удължаване времето на фазата по „Цар Борис Трети Обединител“. По същия начин и на другото отбиване, което е на Патологична бременност. Всички знаци, които противоречат на временната организация трябва да бъдат покрити.

11 от автобусните линии на градския транспорт в Пловдив ще се движат с променени маршрути.

Златин Велев, заместник-кмет на Пловдив: Пет от линиите ще минават по булевард „Руски”, а останалите шест ще са по булевард „Източен”. За това ще бъдат информирани всички, които ползват градския транспорт като поставим карти на заслоните на спирките, ще бъдат сложени в автобусните линии.

От община Пловдив също призоваха гражданите за търпение в името на всеобщата кауза.

Златин Велев, заместник-кмет на Пловдив: Това е единственото място в града, където може да осигурим събирането на такава група хора. За съжаление площадът е малък като размери, не може да събере очаквания брой посетители и затова се затваря булевардът.

Очакванията са на 12 януари, когато е официалната церемония по откриването на Европейската столица на културата, публиката да наброява между 30 и 50 000 души. Това налага и извънредни мерки за сигурност.

Старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР – Пловдив: Ще ползваме допълнителни сили от всички структури, откъдето може да ползваме такива – Столична дирекция, Специализирани полицейски сили, дирекция „Жандармерия” при Главна дирекция „Национална полиция“ и целия наш ресурс, с който разполагаме.

Засилено ще е дежурството и на екипите на спешна помощ и пожарната служба в града. На всички подходи към бул. „Цар Борис Трети Обединител” ще има изградени полицейски пропускателни пунктове, на които гражданите ще бъдат проверявани за забранени предмети и оръжия.

Въпреки мащабната реорганизация на движението в центъра на града, няма да има, макар и временна, отмяна на синята зона и там паркирането ще остане платено. Единствената промяна ще е за уличките, на изток от бул. „Цар Борис”. От еднопосочни част от тях ще станат двупосочни.