Трети ден страната е в зимна блокада. Републиканските пътища почистват над 1500 машини. Най-тежка остава обстановката в Североизточна България – в областите Добрич, Бургас, Русе. Вижте прякото включване на репортера Ива Колева.

Перник

Наистина, тежка остава обстановката в Североизточна България, където роторни машини се борят да пробият преспите по пътищата. В русенско екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ помогнаха на десетки закъсали. Най-фрапиращият случай за неразумно поведение бил за „смелчага“, който тръгнал пеш за с. Червена вода, което e на15 километра от града.

Автобусни превозвачи отменят пътувания до различни градове заради непочистени пътища. В момента не пътуват автобусите за Силистра, Дулово и Разград. Лошото време затвори и над хиляда училища в страната. Дървена ваканция има в почти всички области.

Непроходими пътища, закъсали автомобили и празни класни стаи. Такава е равносметката след тридневния обилен снеговалеж в страната. Тази сутрин автобус с ученици закъса в преспите край хасковското село Маслиново, защото снегоринът, който трябвало да разчисти пътя, също попаднал в снежния капан. Той беше издърпан от трактор, а децата бяха извозени до училището с друг автобус.

А в бургаския квартал „Меден рудник“ се наложи джип да изтегли аварирал тролейбус. В разчистването на града се включиха и собственици на селскостопанска техника.

Вълчо Чолаков – областен управител на Бургаска област: Затворена за движение е магистрала „Тракия“ в отсечката Карнобат – Бургас, Дюлинският проход. Обзор – Слънчев бряг също е затворен. С ограничения са Ришкият и Айтоският проход.

На път за Пирин планина пък закъсаха младежи, които бяха спасени и транспортирани до хижа „Яворов“ от спасителни екипи. Обилният снеговалеж създава проблеми и на организаторите за честването на 3 март на връх Шипка. Заради петметровите преспи почистващите фирми не могат да осигурят достъп до Паметника на свободата.

Хората работят при минус 15 градуса, а от два дни на върха няма и ток.

Йонко Иванов – собственик на почистваща фирма: Основните трудности са силния вятър, който постоянно засипва свършената работа.

Въпрос: Има ли вероятност да не успеете до трети?

Йонко Иванов – собственик на почистваща фирма: Всичко зависи от времето. Ако ни подаде ръка, ще успеем, ако не – все пак сме хора.

От общината в Казанлък казаха, че ще се направи опит 894-те стъпала към Паметника на свободата да се почистят ръчно.

Заради снега напрежение имаше и по граничните пунктове. На границата с Македония не се пропускаха тежкотоварни автомобили над 12 тона. Дунав мост също остана затворен до обяд за камиони, което доведе до километрични опашки. Аварирали ТИР-ове допълнително изнервяха останалите шофьори.

Заради снега много магазини в Русе през последните 3 дни не отвориха, а хлябът и основните хранителни продукти се превърнаха в най-търсената стока.

Милка Димитрова – собственик на магазин: Проблеми имаме от вчера със зареждането. Хлябът се носи чак на обед. И всичко се мъкне на ръце, неизчистени пътища.

Други пък загърбиха несгодите на студената зима, за да се насладят на красотата ѝ. Русенец намери нестандартно решение за придвижване в снега – с рикша, защото е по-маневрена в снега, който в града достигна 40 сантиметра.

Агрометеоролози от Варна прогнозират, че застудяването ще окаже влияние на овощните дръвчета, които цъфнаха още в началото на февруари. Още утре температурите ще се понижат и ще паднат до минус 16, но добрата новина е, че според прогнозата за времето снегът ще спре да вали.