НОВИНИ

Затворени пътища и училища в цялата страна заради снега

Трети ден страната е в зимна блокада. Републиканските пътища почистват над 1500 машини. Най-тежка остава обстановката в Североизточна България – в областите Добрич, Бургас, Русе. Вижте прякото включване на репортера Ива Колева.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
19:33, 28.02.2018
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Наистина, тежка остава обстановката в Североизточна България, където роторни машини се борят да пробият преспите по пътищата. В русенско екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ помогнаха на десетки закъсали. Най-фрапиращият случай за неразумно поведение бил за „смелчага“, който тръгнал пеш за с. Червена вода, което e на15 километра от града.

Автобусни превозвачи отменят пътувания до различни градове заради непочистени пътища. В момента не пътуват автобусите за Силистра, Дулово и Разград. Лошото време затвори и над хиляда училища в страната. Дървена ваканция има в почти всички области.

Непроходими пътища, закъсали автомобили и празни класни стаи. Такава е равносметката след тридневния обилен снеговалеж в страната. Тази сутрин автобус с ученици закъса в преспите край хасковското село Маслиново, защото снегоринът, който трябвало да разчисти пътя, също попаднал в снежния капан. Той беше издърпан от трактор, а децата бяха извозени до училището с друг автобус.

А в бургаския квартал „Меден рудник“ се наложи джип да изтегли аварирал тролейбус. В разчистването на града се включиха и собственици на селскостопанска техника.

Вълчо Чолаков – областен управител на Бургаска област: Затворена за движение е магистрала „Тракия“ в отсечката Карнобат – Бургас, Дюлинският проход. Обзор – Слънчев бряг също е затворен. С ограничения са Ришкият и Айтоският проход.

На път за Пирин планина пък закъсаха младежи, които бяха спасени и транспортирани до хижа „Яворов“ от спасителни екипи. Обилният снеговалеж създава проблеми и на организаторите за честването на 3 март на връх Шипка. Заради петметровите преспи почистващите фирми не могат да осигурят достъп до Паметника на свободата.

Хората работят при минус 15 градуса, а от два дни на върха няма и ток.

Йонко Иванов – собственик на почистваща фирма: Основните трудности са силния вятър, който постоянно засипва свършената работа.

Въпрос: Има ли вероятност да не успеете до трети?

Йонко Иванов – собственик на почистваща фирма: Всичко зависи от времето. Ако ни подаде ръка, ще успеем, ако не – все пак сме хора.

От общината в Казанлък казаха, че ще се направи опит 894-те стъпала към Паметника на свободата да се почистят ръчно.

Заради снега напрежение имаше и по граничните пунктове. На границата с Македония не се пропускаха тежкотоварни автомобили над 12 тона. Дунав мост също остана затворен до обяд за камиони, което доведе до километрични опашки. Аварирали ТИР-ове допълнително изнервяха останалите шофьори.

Заради снега много магазини в Русе през последните 3 дни не отвориха, а хлябът и основните хранителни продукти се превърнаха в най-търсената стока.

Милка Димитрова – собственик на магазин: Проблеми имаме от вчера със зареждането. Хлябът се носи чак на обед. И всичко се мъкне на ръце, неизчистени пътища.

Други пък загърбиха несгодите на студената зима, за да се насладят на красотата ѝ. Русенец намери нестандартно решение за придвижване в снега – с рикша, защото е по-маневрена в снега, който в града достигна 40 сантиметра.

Агрометеоролози от Варна прогнозират, че застудяването ще окаже влияние на овощните дръвчета, които цъфнаха още в началото на февруари. Още утре температурите ще се понижат и ще паднат до минус 16, но добрата новина е, че според прогнозата за времето снегът ще спре да вали.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест и обвинени лекари в болницата във Враца
Протест и обвинени лекари в болницата във Враца
От първи декември спира геоблокирането за гражданите в ЕС
От първи декември спира геоблокирането за гражданите в ЕС