Здравната инспекция в Русе затвори Детската млечна кухня заради 6 потвърдени случая на салмонела. Персоналът ще бъде изследван, а от Агенцията за безопасност на храните запечатаха кухнята. Резултатите от проверките ще излязат другата седмица.

Русе

Два случая на салмонела група Б са били потвърдени в Детска ясла №9 миналата седмица. Здравните инспектори са отчели положителни проби на още 4 деца, две от които са само носители. От Агенцията по храните веднага са запечатали Млечната кухня и са взели проби от контактни повърхности, съдове, както и от персонала за наличие на патогенни микроорганизми.

д-р Георги Дяков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Русе: Свикан е кризисен екип от експерти на Българска агенция за безопасност на храните, взети са проби от всички деца в яслата. Взети са проби и от храна. В началото на следващата седмица се очаква да излязат резултатите.

Работещи в детската млечна кухня твърдят, че там се спазва строга хигиена.

Рахим Рахим - шофьор: Не можеш да влезеш с външни обувки, без манта, без нищо вътре. Влизаш, изплакваш си ръцете.

От общината казаха, че детските ясли няма да се затварят, а ще им се доставя предварително пакетирана храна. Общо 860 деца получават храна от Млечната кухня в Русе.