Мащабно учение на МВР и Пътната агенция на автомагистрала ,,Хемус". Движението в тунел ,,Ечемишка" посока Варна е затворено заради симулация на тежка верижна катастрофа с много ранени. В учението участват едни от най-добрите международни експерти при справяне с кризисни ситуации в тунели.

Повече за учението - вижте в прякото включване в обедните ни новини на Тихомир Игнатов.

На място в момента има екипи на пожарната, пътната агенция, полицията и спешна помощ. Учението наистина е изключително мащабно. В него участват над 50 души, както и голям брой специализирана техника. Тук има и експерти от Швейцария.

Целта на учението е да симулира тежка верижна катастрофа. Инцидентът е предизвикан от удар между лека кола и камион с последващ пожар на изхода на тунела посока Варна. Двамата шофьори загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара катастрофира няколко метра след това. Следва катастрофа с още пет коли. Сценарият предвижда голям брой ранени, както и затиснати пътници.

Екипите на терен тренират гасене на пожара, спасяване на пострадалите и транспортирането им до болнично заведение.

Тунелът е с дължина 775 м и през 2017 година беше ремонтиран, така че да позволява бърза реакция при инцидент.

Движението в тръбата посока Варна ще бъде затворено за движение до 15.00 часа. Трафикът ще се извършва двупосочно в тръбата за София.