НОВИНИ

Затвориха временно центъра за бежанци в Харманли

Със заповед на председателя на Държавната агенция за бежанците центърът в Харманли от днес е под ключ. Настанените там мигранти нямат право да излизат от обекта. Спешната мярка се въвежда със заповед на здравното министерство и е за успокоение на хората в града,които се страхуват да не плъзнат заразни болести.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
17:18, 22.11.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Временното превръщане на бежанския център от отворен в затворен тип е след случая от миналата седмица, когато афганистанец с малария беше изпратен не лечение в пловдивска болница. Според хора от Харманли, въпреки забраната за напускане на центъра бежанците излизат през липсващата от едната страна ограда.

- Лагерът е затворен, а искам да отида до магазина.

Хората в града ще изчакат извънредните прегледи на мигрантите да приключат и след това ще решат дали да преминат към гражданско неподчинение.

Николай Георгиев - организатор на протеста, ВМРО: Нашите искания са директорът на центъра в Харманли да си подаде оставката и госпожа Първанова - директор на Държавната агенция за бежанците - също. Лагерът след като се направи скрининг на пребиваващите да се изнесе на самата граница, да се направят там центрове и да бъдат там настанени всички бежанци.

- Нашите искания, които бяхме на протеста е да се премахне този лагер, дали ще стане - не знам.

- До сега не съм видяла нещо - имат си контрол.

Извънредните прегледи ще започнат в края на седмицата. Междувременно стана ясно, че болният от малария афганистанец вече е изписан от пловдивската университетска болница. Той е бил приет в лечебното заведение миналата седмица след като вдигнал висока температура.

д-р Галина Дервишева - началник отдел "Медицински изследвания", РЗИ-Пловдив: Маларията може да започне и като грипоподобно заболяване, но предвид, че това са лица, които идват от такива рискови за малария страни, би трябвало да се изследват и за малария. Маларията не се предава от човек на човек, заболяването е чрез ухапване от насекоми, говорим в случая от комари от ротанофелис.

Медицинските изследвания на 128 заболели бежанци в центъра за временно настаняване в Харманли са показали, че няма масова зараза сред тях. 36 мигранти страдат от пиодермия, 26 от краста. Има само един случай на лайшманиоза, който според лекарите от Военно-медицинска академия не представлява епидемичен риск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В кадър: „Перфектната буря - как анексирането на Крим промени Русия
"В кадър": „Перфектната буря" - как анексирането на Крим промени Русия
Здравното министерство ще обжалва отмяната на пръстовите отпечатъци
Здравното министерство ще обжалва отмяната на пръстовите отпечатъци