При престрелка беше убит избягалият затворник Владимир Пелов. Tой беше разпознат по пръстовите отпечатъци. Убийството стана късно снощи в центъра на Ботевград. Другият мъж, участвал в стрелбата, е криминално проявеният Марио Панчев, който е в "Пирогов" в тежко състояние.

Ботевград

Малко преди 23.00 часа снощи издирваният от почти два месеца затворник Владимир Пелов издебнал на пешеходната алея в центъра на Ботевград близо до историческия музей Марио Панчев. Започнал да стреля по него. Панчев обаче успял да отвърне на стрелбата смъртоносно. Според данни на полицията Марио Панчев е криминално проявен, бил е приятел на Пелов от години, имали общ престъпен бизнес.

Наталия Николова - окръжен прокурор на София: Владимир Пелов е с 3 наранявания - едното е в лицето в основата под мустака, а другите две са в десния крак.

Марио Панчев е с две рани в коремната област. Откаран е в "Пирогов" с опасност за живота. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 от хората, които са транспортирали Панчев към болницата. Пристигналите разследващи екипи са намерили 3 пистолета.

Наталия Николова - окръжен прокурор на София: Един в тревната площ, един на земята до трупа и един в чантичка на кръста на Владимир Пелов.

При повторния оглед са намерени 7 гилзи. По-късно главният секретар на МВР Младен Маринов уточни , че намерените оръжия са пистолет Макаров, ТТ и Валтер. Разпитани са 7 свидетели. По думите на Маринов основната версия за престрелката са неуредени финансови отношения.

Главен комисар Младен Маринов - главен секретар на МВР: От година и повече отношенията са им изключително напрегнати помежду си. Вследствие на лични конфликти и най вероятно и неуредени сметки след извършване на престъпна дейност.

От полицията разказаха, че Пелов бил със силно променена външност. Имал гъста брада и бил дегизиран с шапка и суичър с качулка.

Старши комисар Георги Григоров - директор на ОДМВР - София: Имахме оперативна информация, че от около месец Пелов е на територията на Ботевград. Всеки сигнал, който сме получавали, е проверяван.

Последният сигнал е от преди 3 дни, че Пелов е забелязан в недостроената болница в Ботевград. Полицията обаче не го открива. Установяването на самоличността на Пелов снощи е било затруднено, защото в него не са открити документи за самоличност, не е носел и телефон.

Разпознат е след снемане на пръстовите му отпечатъци. Предполага се, че е стигнал до мястото на засадата по коритото на минаващата наблизо река, което е неосветено и обрасло с храсти. На мястото на стрелбата няма камери.

Застреляният Владимир Пелов избяга от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година заедно със съучастника си Радослав Колев.

Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. От Колев няма следа и до днес. Бяха обявени за национално издирване. Имаше стотици подадени сигнали от граждани. Пелов влиза в затвора през май 2016 г. с 32-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи.

Докато е в затвора, е уличен и за убийството на двама братя. На 17 май Пелов изпрати писмо до президента и омбудсмана, в което твърдеше, че е невинен.

Oстава засилено полицейското присъствие в Ботевград

Oстава засилено полицейското присъствие в Ботевград

Днес след убийството на Пелов полицията откри взривни вещества в апартамент в града. Полицейското присъствие в Ботевград остава засилено, беше извърше...

Убитият тази нощ Владимир Пелов се е укривал в района на Ботевград

Убитият тази нощ Владимир Пелов се е укривал в района на Ботевград

Най-известният рецидивист в Северозападна България беше застрелян тази нощ в центъра на Ботевград. Владимир Пелов от два месеца се укрива след бягство...

МВР проверява автентичността на писмото на избягалия затворник Владимир Пелов

МВР проверява автентичността на писмото на избягалия затворник Владимир Пелов

Все още не са приключили експертизите, които да докажат безспорно автентичността на писмото, което избягалият затворник Владимир Пелов изпрати до бълг...