НОВИНИ

Затворникът беглец Пелов бе убит в престрелка с криминално проявен в Ботевград

При престрелка беше убит избягалият затворник Владимир Пелов. Tой беше разпознат по пръстовите отпечатъци. Убийството стана късно снощи в центъра на Ботевград. Другият мъж, участвал в стрелбата, е криминално проявеният Марио Панчев, който е в "Пирогов" в тежко състояние.

Явор Симов
от Явор Симов Тихомир Игнатов
18:10, 06.06.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Малко преди 23.00 часа снощи издирваният от почти два месеца затворник Владимир Пелов издебнал на пешеходната алея в центъра на Ботевград близо до историческия музей Марио Панчев. Започнал да стреля по него. Панчев обаче успял да отвърне на стрелбата смъртоносно. Според данни на полицията Марио Панчев е криминално проявен, бил е приятел на Пелов от години, имали общ престъпен бизнес.

Наталия Николова - окръжен прокурор на София: Владимир Пелов е с 3 наранявания - едното е в лицето в основата под мустака, а другите две са в десния крак.

Марио Панчев е с две рани в коремната област. Откаран е в "Пирогов" с опасност за живота. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 от хората, които са транспортирали Панчев към болницата. Пристигналите разследващи екипи са намерили 3 пистолета.

Наталия Николова - окръжен прокурор на София: Един в тревната площ, един на земята до трупа и един в чантичка на кръста на Владимир Пелов.

При повторния оглед са намерени 7 гилзи. По-късно главният секретар на МВР Младен Маринов уточни , че намерените оръжия са пистолет Макаров, ТТ и Валтер. Разпитани са 7 свидетели. По думите на Маринов основната версия за престрелката са неуредени финансови отношения.

Главен комисар Младен Маринов - главен секретар на МВР: От година и повече отношенията са им изключително напрегнати помежду си. Вследствие на лични конфликти и най вероятно и неуредени сметки след извършване на престъпна дейност.

От полицията разказаха, че Пелов бил със силно променена външност. Имал гъста брада и бил дегизиран с шапка и суичър с качулка.

Старши комисар Георги Григоров - директор на ОДМВР - София: Имахме оперативна информация, че от около месец Пелов е на територията на Ботевград. Всеки сигнал, който сме получавали, е проверяван.

Последният сигнал е от преди 3 дни, че Пелов е забелязан в недостроената болница в Ботевград. Полицията обаче не го открива. Установяването на самоличността на Пелов снощи е било затруднено, защото в него не са открити документи за самоличност, не е носел и телефон.

Разпознат е след снемане на пръстовите му отпечатъци. Предполага се, че е стигнал до мястото на засадата по коритото на минаващата наблизо река, което е неосветено и обрасло с храсти. На мястото на стрелбата няма камери.

Застреляният Владимир Пелов избяга от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година заедно със съучастника си Радослав Колев.

Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. От Колев няма следа и до днес. Бяха обявени за национално издирване. Имаше стотици подадени сигнали от граждани. Пелов влиза в затвора през май 2016 г. с 32-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи.

Докато е в затвора, е уличен и за убийството на двама братя. На 17 май Пелов изпрати писмо до президента и омбудсмана, в което твърдеше, че е невинен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Oстава засилено полицейското присъствие в Ботевград
Oстава засилено полицейското присъствие в Ботевград
Комисия разглежда падането на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“
Комисия разглежда падането на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“