НОВИНИ

Затягат контрола при безработните с помощи за общественополезен труд

Затягат контрола над безработните, които получават социални помощи срещу общественополезен труд. 72 общини могат да наемат 200 организатори по програма, субсидирана от държавния бюджет. Задачата им е да следят дейността и да разпределят задачите на полагащите общественополезен труд безработни.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
09:12, 22.09.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Над 28 хиляди безработни в страната полагат по 4 часа общественополезен труд 14 дни в месеца, за да получават социални помощи. Сред тях са и Сийка и дъщеря й, които метат улиците в Асеновград.

Сийка: Аз наистина все искам работа. Обаче, когато тази работа не е за мен - аз съм болна, отказвам се.

Хората като Сийка получават между 49 и 70 лева месечна помощ. В община Асеновград общественополезен труд полагат около 250 безработни. В момента ги контролират шестима инспектори.

Мария Вълканова - зам.-кмет на община Асеновград: Имаме доста сериозни проблеми. И затова и кандидатствахме по тази програма за допълнителни организатори, за да можем по-отблизо да контролираме процеса по полагане на този общественополезен труд.

По програмата на Агенцията по заетостта общината е назначила още 4-ма души, които ще организират и наблюдават дейността на безработните срещу минималната заплата. Сред тях е и Йорданка Димитрова, която дълго време е била безработна.

Йорданка Димитрова - организатор на безработни: Трябва да измитаме алейката - градинката да се направи оборка, да се изхвърлят кошчетата. След като им поставя задачите, аз минавам и просто ги контролирам.
Гюлчан Парафит - експерт в община Асеновград "Тука вече идва и административното обслужване, където документите ще бъдат попълвани от тези инспектори, които са в момента.

Всеки организатор ще отговаря за до 50 души от различни райони на общината и ще подава информация към социалните служби.

Надка Дойчинова - експерт в АСП: Отпускането на помощта за съответния месец е свързано с това, какво ще бъде подадено от общината и дали ще бъде подадено навреме за действително положения общественополезен труд. Ще имаме по-добър контакт между двете институции.

72 са общините, в които има много безработни на социални помощи. Те са включени в програмата, която освен да контрлира, трябва да подготви безработните за трудовия пазар.

Кремена Калчева - главен директор "Услуги по заетостта", Агенция по заетостта: Ще поддържаме или ще създаваме трудови навици в хора, които или не са работили, или са загубили регулярната си работа преди доста време.

При първи отказ да положат общественополезен труд, помощите на хората се спирт за 2 месеца, а при повторен - за 2 години. През първото полугодие са санкционирани общо около 4 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Усещането ми е за добре свършена работа
Валентин Радев: Усещането ми е за добре свършена работа
Възстановка пресъздава различните периоди от създаването на българската армия
Възстановка пресъздава различните периоди от създаването на българската армия