НОВИНИ

Затягат мерките по границата заради африканската чума по свинете

Затягат се мерките по границата и в русенска област срещу разпространението на африканската чума по свинете в България. Броят на огнищата в съседна Румъния е достигнал 250, смятат от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Проблем обаче остават хранителните отпадъци, които предават дунавските кораби - вместо да се унищожат веднага, се налага да се съхраняват до идването на оторизирана фирма.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
06:51, 13.07.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Освен малки стопанства, от африканската чума в Румъния са засегнати и големи свинекомплекси – само в един от тях са унищожени 45 хиляди прасета. Затова към досегашните превантивни мерки се прибавят и нови – да се провери има ли животни с неизяснен произход в региона. Започнала е и разяснителна кампания сред ловците как да различават болните диви прасета, тъй като те са най-сериозните разпространители на африканската чума.

д-р Николай Ненов - началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ - Русе: Русе е рисков регион, освен от много свинекомплекси, които имамe. Рисково е, че ние сме гранични с Шумен и Бургас, където се отглеждат източнобалкански прасета, които са свободни и имат контакт с дивите.

От свинекомпелксите в русенско са заявили, че са готови да съдействат на ловните дружинки.

д-р Георги Дяков – директор на ОДБХ - Русе: Защото открият ли се заболяване в 3-километрова, в 10-километрова зона, нищо, че в самия обект, който спазва мерките за биосигурност, няма заболяване, те подлежат на унищожаване.

Друга превантивна мярка срещу разпространението на чума е периодично да се почиства пътят Русе-Мартен след граничния пункт Дунав мост, защото чакащите там шофьори изхвърлят много боклуци. Остава въпросът обаче с унищожаването на хранителните отпадъци от корабите, а само пътническите, които акостират на Пристанище Русе, са над 400 на година.

Емил Димитров – дирекция „Речен надзор” в Морска администрация – Русе: Това депониране може да става веднъж седмично, което ще доведе до изхвърлянето на тези отпадъци директно в реката, разнасянето им от птици, изхвърлянето им от водите на реката на брега.

Според специалисти корабните оператори трябва да предупреждават за пристигането си фирмата, която унищожава хранителните продукти, за да няма забавяне или на пристанищата да има условия за безопасното им съхраняване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внезапни проверки за безопасността на атракционите по Черноморието
Внезапни проверки за безопасността на атракционите по Черноморието
​Мобилният пункт за опасни отпадъци ще посети районите „Искър и „Панчарево
​Мобилният пункт за опасни отпадъци ще посети районите „Искър" и „Панчарево"