НОВИНИ

Затягат мерките за сигурност в "Пирогов"

Нова система за видео наблюдение и ограничаване на достъпа до отделенията. Това са част от мерките за сигурност, които предприема ръководствотo на "Пирогов", след нападението над медицинска сестра. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи поискаха паник бутони и засилена охрана във всички болници. Главният секретар на МВР съобщи, че в "Пирогов" ще бъдат предприети допълнителни мерки, след като разследващите изяснят обстоятелствата около инцидента.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
17:50, 30.10.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Достъпът до токсикологията, където беше нападната медицинската сестра, ще бъде ограничен. Предвижда се и подобряване на видео наблюдението и на други места в болницата.

Проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов": В момента започна ремонт на поликлиничната част, като ще бъде изградена и нова структура за видео наблюдение пред всички кабинети, с единен център, който да може да се контролира 24 часа в денонощието.

Главният секретар на МВР заяви, че сигурността на медиците трябва да се подобри.

Младен Маринов - главен секретар на МВР: Но пък и не може навсякъде да има постоянно полицейско присъствие. За това ще търсим варианти със сили и средства на болничните заведения, по-добра комуникация с охранителните фирми. Най-вероятно и обучение на служителите, които изпълняват тази дейност.

И от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настояха за затягане на мерките за сигурност при работа с рискови пациенти.

Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: Настояваме сестрата или съответното медицинско лице да не е само. Да има още едно такова лице или оторизирана охрана.

Психологът на ВМА, обучил лекарите от спешните звена на болницата, да разпознават и овладяват агресията сред пациентите смята, че от такова обучение се нуждаят медиците и от други болници.

Велислава Донкина - клиничен психолог във ВМА: Би било добре тези, хора които непрекъснато са насреща, за да помагат на други хора, които страдат и са в беда, да бъдат подпомогнати от едно такова умение.

По данни на Лекарския съюз в болниците годишно има по 70-80 случая на агресия. Нападенията в спешна помощ от 2014 г. досега са 100. За последните 4 години са образувани 18 досъдебни производства, издадените присъди са 15 - 3 от тях са ефективни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кабинетът прие държавния бюджет за 2018 година
​Кабинетът прие държавния бюджет за 2018 година
В Гоце Делчев представиха книгата “Пирин – пътеводител”
В Гоце Делчев представиха книгата “Пирин – пътеводител”