НОВИНИ

Човешка грешка вероятно довела до инцидента в завод "Арсенал"

Нарушена норма на безопасност на труда е най-вероятната причина за инцидента в завод "Арсенал". Снощи 53 годишен мъж загина по време на работа в Завод 4, базиран в град Мъглиж. Образувано е следствено дело под наблюдението на Окръжна прокуратура Стара Загора. Това е пореден смъртен случай във военния завод. Няма замърсяване на въздуха и опасност за населението.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
18:10, 28.05.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Динко Делийски е един от новоназначените през последните месеци работници. Започнал работа в оръжейницата през декември. Работил на пресовъчна машина за обработка на барут и снощи малко след като застъпил нощна смяна след 22 часа избухнал локалният взрив. Едната ръка на мъжа е откъсната и той умира от кръвозагуба около 10 минути след инцидента.

От "Арсенал" съобщиха, че по първоначална информация най-вероятно се касае за човешка грешка. Предполага се, че загиналият Динко Делийски е извършил недопустимо при работа с преса действие чук.

Дичо Атанасов - окръжен прокурор: "Това, което установихме първоначално при извършения оглед на местопроизшествието, такива дейности с чук се извършват и са рутинни дейности, самият чук е от специална сплав - месинг. Въпросният чук на тази преса е иззет и предстои да бъде установено какво точно е съдържанието на този метал, така че какви действия е извършвал - правилни, неправилни - на този етап е рано да се каже".

Колегите на Динко станали свидетели на инцидента. 35-годишна жена е откарана в казанлъшката болница в силен шок от случилото се. Оказана ѝ е медицинска помощ.

Дичо Атанасов - окръжен прокурор: "На тази преса така наречена са работили трима работници - пострадалият и още двама работници, които са били зад гърба на пострадалия и един вид те са останали незасегнати, защото осколките, ако можем така да ги наречем - метални парчета, са били поети от тялото на пострадалия работник".
;

От Инспекцията по труда започнаха проверка на случая за да изяснят има ли нарушения на правилата за работа.

Елена Желязкова - Инспекция по труда: "Сформирани са екипи, които ще започнат проверка на място на инцидента. Предстои да се изясни дали работникът е преминал през курс на обучение за да се запознае със спецификата на производството и спазването на безопасни условия на труд. Шефът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението коментира за "По света и у нас", че работещите в сектора трябва да бъдат добре обучени.
Гл. комисар Николай Николов - на телефон: Трябва да си дадем ясна сметка, че производството е опасно. Колкото и мерки за безопасност да се предприемат, най-малката грешка може да доведе до фатални последици. Производството е такова. - Това означава ли, че обучението на специалистите и работниците в този завод не е на необходимото ниво? - Мога да кажа само, че обучението е непрекъснат процес и трябва да се налага непрекъснато. Изключително важно е хората, които работят с опасни вещества и материали и в опасни технологични производства, да бъдат добре подготвени, за да запазят собствения си живот и да не бъдат опасни за околните".

Разследването на инцидента продължава с огледи, изземване на документация и разпит на свидетели. Със заповед на изпълнителния директор на "Арсенал" е сформирана и вътрешна комисия, която трябва да изясни всички обстоятелства за трудовата злополука. Само преди месец в Мъглиж отново имаше инцидент - при настройка на машина в завод 3 двама мъже загинаха от възпламеняване на барут.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Плевнелиев почете жертвите на тоталитаризма в Белене
Президентът Плевнелиев почете жертвите на тоталитаризма в Белене
Новооткрит китайски увеселителен парк ще конкурира Дисниленд
Новооткрит китайски увеселителен парк ще конкурира "Дисниленд"