НОВИНИ

Завръщането на Савченко предвещава нови смутове в Украйна

След освобождаването си от руски затвор украинският пилот Надежда Савченко е на път да се превърне в необуздана нова сила в и без това нестабилната политика в Украйна.

bnt avatar logo
от БТА
14:03, 27.05.2016
Чете се за: 02:57 мин.
По света
завръщането савченко предвещава смутове украйна

Твърдата съпротива на Савченко срещу руските власти и руската правосъдна система я превърнаха в национална икона, в почитан от мнозина символ на кураж и издръжливост за една държава, разтърсвана от икономически срив и опустошителна война на изток срещу подкрепяните от Русия сепаратисти. Безцеремонната откровеност и пламенният характер на 35-годишната жена представляват сериозно предизвикателство за политическите кланове в Украйна, които водят ожесточени битки за властта, датиращи от десетилетия.
Изгледите за още политически междуособици пораждат нови заплахи за стабилността на Украйна и ще бъдат добра новина за Кремъл, който силно желае да види как неговият съсед затъва по-дълбоко в хаос.
Завръщането на Савченко у дома беше личен триумф за украинския президент Петро Порошенко, който подбуди международни лидери да настояват пред Русия за нейното освобождаване. Но макар че той може да се е надявал нейното завръщане да подсили намаляващата му популярност, влизането на Савченко в политиката вероятно ще бъде голямо предизвикателство за него.
Много украинци смятат, че Порошенко е отговорен за загиващата икономика, сериозното понижаване на жизнените стандарти и неуспеха за справяне с ширещата се корупция сред държавните служители. Някои твърдолинейни националисти, включително членове на доброволчески батальони, сражавали се на изток, смятат, че президентът твърде слабо защитава националните интереси на Украйна.
Те се заричат да блокират всякакво законодателство, което може да даде по-големи правомощия на сепаратистките източни райони съгласно Минското мирно споразумение от февруари 2015 г., постигнато с посредничеството на Франция и Германия. Някои националистически сили смятат тази сделка за предателство към интересите на Украйна.
Порошенко защитава Минското споразумение и обвинява Русия, че не го спазва, след като спорадичните сблъсъци на изток продължават въпреки примирието.
Савченко, която е пламенен националист, беше заловена от сепаратистите през юни 2014 г., докато действаше като артилерийски наблюдател на доброволчески батальон в Източна Украйна. Тя вероятно ще заеме твърда позиция за войната на изток и ще се противопостави на какъвто и да е компромис към подкрепяните от Русия бунтовници.
Тя също така вероятно ще стане глас на народните маси, разгневени от корупцията в Украйна, която се развихря въпреки официалните обещания за премахването й, като подкопава доверието в правителството и надеждите, породени от свалянето през 2014 г. на бившия украински лидер, който беше приятелски настроен към Москва.
Още преди завръщането на Савченко управляващата коалиция в Украйна беше въвлечена в ожесточени политически вътрешни борби. След продължили месеци маневри Порошенко успя да замени министър-председателя Арсений Яценюк със своя верен поддръжник Володимир Гройсман. Битката обаче остави партиите, оглавявани от Порошенко и Яценюк, в крехка коалиция, обединена предимно от желанието да се избегнат предсрочни избори.
Савченко вече е депутат, след като беше избрана, докато лежеше в руски затвор. Тя още не е говорила за политическите си планове, но завръщането й може да обедини недоволните от статуквото и да засили натиска за предсрочни избори.
Бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко, чиято партия вкара Савченко в парламента през 2014 г., когато руското й изпитание тъкмо започваше, сега се надява да излезе като главен победител.
Тимошенко, която прекара две години и половина в украински затвор между 2011 и 2014 г., след като бившият президент, подкрепящ Москва, се опита да я премахне като политически съперник, очакваше да се завърне триумфално на политическата сцена след неговия крах. Вместо това нейната популярност падна, след като мнозина я сметнаха за останка от старата политическа система.
Оттогава Тимошенко успя да възстанови популярността си, възползвайки се от растящата вълна на недоволство от анемичната икономика и корупцията сред държавните служители.
"Тимошенко настоява за нови избори, а гласът на Савченко може да помогне много", каза независимият политически анализатор в Киев Вадим Карасьов.
За Тимошенко обаче вероятно ще се окаже трудно да управлява непокорния военен пилот.
Савченко, която е напълно наясно с популярността си в национален мащаб, едва ли ще стои в сянка. Напрежението между двете веднага се прояви в сряда по време на церемонията по посрещането на летището в Киев, когато Савченко избегна опитите на Тимошенко да я целуне и отказа да вземе цветя от нея.
"Безкомпромисната позиция на Савченко и нейната непредсказуемост може да бъдат проблем както за самата нея, така и за тези, които биха се опитали да я използват", каза ръководителят на изследователския институт "Пента" в Киев Володимир Фесенко.
"Харизмата на Савченко може да обедини десните и крайнодесните сили, които смятат, че идеалите на революцията трябва да бъдат защитавани", заяви той. "Този сценарий може да доведе до улични протести и нови парламентарни избори."
Докато Украйна изглежда готова да затъне по-дълбоко в хаос, един човек наблюдава отстрани и се радва: руският президент Владимир Путин, чийто неумолим натиск върху Украйна е един от факторите, които отслабват неговия южен съсед.
Части от Минското мирно споразумение продължават да предизвикват дълбоко разделение в Украйна, а в същото време руският лидер може да подчертае това, че Украйна не изпълнява своите условия от сделката, и да настоява за отмяна на западните санкции срещу Русия. Кремъл също така може да посочи политическите междуособици в Украйна като аргумент в подкрепа на твърдението си, че страната е доминирана от националисти, които имат голямо желание да прибегнат до насилие и да избегнат компромис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската полиция деблокира със сила една от стачкуващите рафинерии
Френската полиция деблокира със сила една от стачкуващите рафинерии
Скулптори ваят фигури от 700 тона пясък на международен фестивал в Русе
Скулптори ваят фигури от 700 тона пясък на международен фестивал в Русе