НОВИНИ

Завърши 23-ото издание на фестивала за кино „Златен ритон“

Тази вечер в Пловдив беше закрит 23-ият фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“. На официална церемония бяха връчени наградите. Документален филм - в копродукция с БНТ - получи голямото отличие „Златен Ритон“ - кой е носителят, ще разберем от Албена Александрова.

bnt avatar logo
от Албена Александрова / БТА
21:35, 22.12.2017
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов в копродукция с Българската национална телевизия е големият носител на „Златен ритон“, предаде репортерът на БНТ Албена Александрова. Носител на наградата в категорията „Анимационно кино“ е Анри Кулев с филма си „Вятър работа“.

Тази година работата на журито беше трудна, тъй като трябваше да избира между рекордно висок брой филми. Миналата година издание на фестивала нямаше.

Бяха връчени 18 награди.

Специалната награда на журито получават два филма. Документалният „Книжарят“ на Катрин Бернщайн и Асен Владимиров е отличен за изящния подход към един съдбовен исторически период чрез брилянтно изображение, перфектен ритъм и модерно звучене, а анимационният „Произведено в Брахицера“ на Николай Тодоров - за изключителната визия и положения огромен труд в изграждането на политическата сатира.

Наградата за художник-постановчик на анимационен филм е за Росица Ралева за анимационния филм „Пътуваща страна“ на Весела Данчева и Иван Богданов - за оригинално и стилизирано изображение. В документалното кино са наградени двама режисьори - Юлия Кънчева за „В огледалото“ - за умелото вплитане на различни съдби в отражението на нашия свят, и Мария Николова за „Дъга - разкази в картинки“ - за естетския и искрен поглед към един уникален за България артистичен феномен.

Двама са и носителите на наградата на община Пловдив (произведение на изкуството) - Галина Кралева за документалния филм „Поне за миг да полетя“ - за емоционалното представяне на житейския и творчески път на режисьора, художника, актьора и аниматора Иван Андонов, и Костадин Бонев за документалния филм "Изкореняване" - за съпричастност към съдбата на арменския народ.

Отличените дебютанти са четирима. В документалното кино лауреатите са Мария Аверина за „От Кремона до Кремона“ - за чувствителното подчертаване на разликата между изкуство и занаят, изразено чрез универсалния език на музиката, и Цветан Драгнев за „Пустиняци" - за нормалното човешко отношение към отхвърлените от обществото, а в анимацията - Иван Стоянович за „Няма начин“ - за експресивното пресъздаване на алиенацията в модерния живот, и Катя Мънкова за „Папагалски залъгалки - Русия"„- за топлия поглед към света на детето.

Специални дипломи получават документалните филми "Следваща спирка - кино "Одеон" на Екатерина Минкова, "Добро утро, капитане" на Георги Стоев и "Симон срещу страха (Случаят Варсано)" на Георги Тенев и анимационният "20 ритника" на Димитър Димитров.
Наградата на Съюза на българските филмови дейци /СБФД/ се присъжда на "От Кремона до Кремона", на Гилдията на кинокритиците към СБФД - на "Вятър работа" и на "Книжарят", отличен и с наградата на Българската национална филмотeка. Наградата на Асоциацията на хабилитираните преподаватели по екранни изкуства "Академика 21" е за Offline на Станислава Калчева и "Пощальонът".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2 млн. винетки за 2018 г. са в разпространителската мрежа
Над 2 млн. винетки за 2018 г. са в разпространителската мрежа
Първата Коледа за бебета, спасени с апаратура от „Българската Коледа“
Първата Коледа за бебета, спасени с апаратура от „Българската Коледа“