За първи път в България се проведе алпийско армейско учение, с участието на военнослужещи от 5 държави от евросъюза. В продължение на 11 дни подножието на връх Рожен се превърна в арена на различни тактически бойни действия при тежки високопланински условия. Досега у нас не са се извършвали военни маневри извън специализираните войскови полигони.

Над 1500 метра височина, върху тежък планински терен от 20 кв. километра се разигра военното учение. В него участват 600 военослужещи от България, Австрия, Румъния, Чехия и Полша.

Според сценария 101 - ви алпийски полк трябваше да задържи два прохода срещу настъпващи армейски подразделения.

Полк. Мирослав Костадинов - директор на "Родопи - 2019": "Идеята на подобни учения е да се преодолее езиковата бариера. Личният състав се справя добре, като основният език в това учение е английски".

Под натиска на противника, международната коалиция отстъпва. Тежкият терен принуждава алпийците да преодоляват отвесни скали и дълбоки речни корита, само с помощта на въжета. Целта е намиране на нова позиция, от която да отразят вражеската атака.

Една от тактическите задача, които изпълниха днес алпийските формирования, е да отбраняват възвишение от настъпващ противник. Атаката е отблъсната. Разузнавателен отряд от армията на Чехия е заловил противникови командоси при опит да ударят в гръб защитниците на хребета.

Мл. лейтенант Давид Лисанек - командир на Инженерно - разузнавателно подразделение: "Тренировката е много добра за нас заради интернационалното коопериране. Ние водим постоянна подготовка у нас, но тука е голямата ни проверка. Беше трудно за нас, защото трябваше да взаимодействаме с българската и останалите армии".
Ген. Валери Цолов - зам.-командир на Сухопътните сили: "Искам да изкажа едно голямо "благодаря" на всички участници от нациите, преди всичко за тяхната издръжливост. Започнахме при температури 25-28 гардуса, нощните температури - под нулата. Минхаме през едни чудовищен дъжд във висаката част на планината".

"Родопи 2019" на сухопътните сили завърши, но днес започна поредното голямо международно учение у нас - "Тракийска есен" на специалните сили. В него ще участват над 600 български командоси и 100 военнослужещи от ВВС на Съединените щати в Европа.