НОВИНИ

Завърши мисията на сондата "Розета"

Днес завърши една 14-годишна мисия, която е уникално постижение за Европейската космическа агенция. Космическата сонда "Розета" осъществи контролирано спускане над изследваната от нея комета Чурюмов-Герасименко. Сондата предаде на Земята ценни научни данни. Работата по тях ще продължи още няколко години.

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 30.09.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Сондата "Розета" завърши мисията си, като се разби в специално избран район на кометата Чурюмов-Герасименко. Тя се приближаваше до нея в течение на 14 часа и до последния момент предаваше снимки и данни. В Центъра за управление на полетите в германския град Дармщат посрещнаха прекъсването на радиосигнала със смесица от тъга и гордост.

Патрик Мартин, ръководител на мисията "Розета": "Мога да обявя пълния успех на това историческо спускане на "Розета" към кометата. С това обявявам края на мисията. Сбогом, "Розета", ти си свърши работата. Това беше космическа наука от най-висока проба".

"Розета" беше изстреляна през 2004 г., а пред последните две години беше в орбита около кометата. Нейният модул Фила, макар и да функционира само 60 часа, стана първият апарат, кацнал успешно на повърхността на комета. Необичайната мисия имаше за цел да се опозна формирането на Слънчевата система, да се проучат кометите и доколко те имат роля за появата на живот на Земята. Някои данни са изненадващи за учените и вероятно ще се обработват години наред. В проекта са участвали около 500 учени и инженери. Някои работят по него от одобряването му през 1993 г. Мисията "Розета" струва на ЕКА близо милиард и половина евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Не правим нищо необичайно в рамките на ООН
Даниел Митов: Не правим нищо необичайно в рамките на ООН
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Покемоните с нощна почивка
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Покемоните с нощна почивка