Плановият годишен ремонт на Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" завърши и след проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране е пуснат в действие, съобщи пресцентърът на атомната централа.

Хилядамегаватовият блок е включен в паралел с електроенергийната система на страната днес след 10 часа, се уточнява в съобщението. В рамките на плановия престой, започнал на 1 октомври, са били извършени предвидените ремонтни дейности и профилактика на системите и оборудването, както и презареждането на реактора със свежо ядрено гориво.

В изпълнение на проектите за продължаване на срока на експлоатация и за повишаване на топлинната мощност на блока до 104 процента са били реализирани редица мерки, сред които обследване на компоненти от оборудване и тръбопроводи в реакторно отделение, в машинна зала и в дизелгенераторните станции, оценка на състоянието на строителни конструкции, приключване на модернизацията на сепарационните системи на парогенераторите и други, се посочва в съобщението.

Другият 1000-мегаватов блок на атомната централа - Пети, работи със 100 процента натоварване на мощността.