НОВИНИ

Завърши срещата на външните министри от Г-7

Външните министри на страните от групата Г-7 споделят общи позиции по повечето теми. Това каза френският дипломат номер едно Жан-Ив Льо Дриан в края на срещата с колегите си във френския курорт Динар, на която беше домакин.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:30, 06.04.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

По думите на Жан-Ив Льо Дриан дискусиите с колегите му от Великобритания, Канада, Германия, Италия, Франция, Япония и САЩ са били "позитивни и конструктивни".

Жан-Ив Льо Дриан, министър на външните работи на Франция: Въпреки че за повечето теми имаме съгласие, за да сме напълно прозрачни, има две, за които имаме разминавания. И по-конкретно - Близкия изток и Израело-палестинския конфликт, и подходът към Иран. Това не ни попречи да сме съгласи за всичко друго.

Голяма част от срещата на дипломатите, посветена на подготовката на срещата на Г-7, обаче беше доминирана от ситуацията в Либия. Външните министри призоваха страните в конфликта да прекратят военните действия.

Жан-Ив Льо Дриан, министър на външните работи на Франция: Случващото се в Либия трябва да спре и страните да проявят сдържаност. А всички започнати инициативи за прекратяване на конфликта - завършени.

Докато дипломатите се разхождаха по крайбрежието на Динар, в съседното градче Сен-Мало протестираха "жълтите жилетки", за да покажат недоволството си от френските власти и с искания за равенство.

Венецуела, Украйна, киберсигурността, насилието над жени в конфликтни зони и ситуацията в граничния африкански регион Сахел бяха сред темите, които дипломатите от Г-7 коментираха още на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата в Либия се задълбочава, опитите за дипломация без резултат
Кризата в Либия се задълбочава, опитите за дипломация без резултат
Разследване разкри руско влияние в германския Бундестаг
Разследване разкри руско влияние в германския Бундестаг