В средата на 2023-та година магистрала "Струма" ще бъде напълно завършена - за това дадоха днес гаранция министрите на транспорта и на регионалното развитие Ивайло Московски и Николай Нанков. И двамата се позоваха на одобрените вчера от Европейската комисия 628 млн.лв. по Оперативна програма "Транспорт".

Вчера стана ясно, че Европейската комисия отпусна 739 милиона лева за доизграждането на магистрала "Струма". Комисията е одобрила проекта за три участъка: Благоевград - Крупник, Кресна-Сандански и тунел "Железница".

От Министерството на транспорта посочиха, че националното съфансиране на проекта е 111 млн. лв. Парите ще бъдат използвани основно за Кресненското дефиле.

Регионалният министър Николай Ненков заяви, че най- дългият участък от магистралата от Кресна до Сандански ще бъде изпълнен предсрочно до ноември 2018 г. Паралелно с магистралата ще бъде изградена и необходимата екологична инфраструктура за различните животински видове в региона, а скоростта по двете резделени платна на съоръжението ще бъде ограничена до 80 км.

Стартът на отсечката Благоевград - Крупник е даден още през август, а крайният срок е 2020 г.. За тунела "Железница" през октомври е обявена обществена поръчка, като срокът за изграждането му е почти три години.

Ивайло Московски - министър на транспорта : Отпадна още едно от опасенията на всички наши опоненти , които казваха че АМ "Струма" няма да бъде завършена и няма да бъде одобрена апликационната форма.Личната намеса на премиера Борисов оказа изключително сериозно въздействие върху администрацията в Брюксел за одобряване на апликационната форма. Разбира се и усилията на двете министерства.
Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Най - радостната новина е, че не както е към момента с национално финансиране, а с европейски средства - националните , които до сега бяха разходени, ще се сертифицират и възстановят по линия на оперативната програма.