НОВИНИ

Завърши 15-тото издание на фестивала "Моцартови празници" в Правец

Тази вечер завършва 15-тото издание на фестивала Моцартови празници в Правец

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:48, 25.08.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Меса за покой на душите - това е реквием. Затова организаторите на фестивала поставят точката на това издание с музикална молитва за душата на един голям артист, който посвети последните си активни години на каузата да превърне Моцартовите празници в събитие с мащаб.

Вкусът на Христина Ангелакова личеше в бутиковите музикални матинета и впечатляващите експериментални продукции, които прекрачваха границите на жанровете и предизвикваха емоциите на публиката да отидат отвъд познатото. Нелеката задача да задържи това високо ниво сега има професор Борислава Танева

Борислава Танева- артистичен директор на "Моцартови празници": Ще запазим всички добри практики, които има фестивалът. Оперните спектакли, тази година беше просто много малко времето да се подготви такова нещо, но има такива планове за догодина живот и здраве. Тя няма да бъде никога забравена.

Когато един Реквием се изпълнява в памет на толкова голяма певица, букетът от гласове трябва да е наистина впечатляващ. Солистите са любимата ученичка на Христина Ангелакова Беса Лугичи, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Михаил Михайлов и басът Ивайло Джуров.

Беса Лугичи: Тя беше истинско съкровище с изключителен опит. Ще се опитам да пея с цялото си сърце и по този начин да ѝ кажа, че ми липсва много и я обичам.

Диригентът Найден Тодоров също е много свързан с историята на Моцартовите празници през годините. В неговите ръце тази вечер ще е тежката задача музиката наистина да стигне до небето под формата на най-чистата молитва за душата на един голям приятел и голям артист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пласидо Доминго гастролира на музикалния фестивал в Залцбург
Пласидо Доминго гастролира на музикалния фестивал в Залцбург
​Ще стимулира ли освобождаване от данък върху доходите младите да не емигрират?
​Ще стимулира ли освобождаване от данък върху доходите младите да не емигрират?