НОВИНИ

Здрав дух в здраво тяло - защо наричат 70-годишния Иван Манев "Железния"

70-годишният олимпийски медалист Иван Манев е познат с прозвището Железния и има защо. Откакто се помни, той спортува, изминава по 20 км на ден с каяк. Как се става шампион и как поддържа младежки дух и тяло - разказва Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:35, 04.07.2019
7310
Чете се за: 02:34 мин.
Още

Той има завиден опит във водата. С каяк е изминал 120 000 км, което се равнява на три обиколки на Земята около Екватора. Намираме Иван Манев - Железния на обичайното му място - гребната база на езерото Панчарево. От тук започва и спортната му кариера.

Иван Манев - Железния: Опитах се първоначално други неща да спортувам в десети клас, обаче ме гонеха отвсякъде. Тук дойдох на Панчарево, те и тука ме гонеха, но накрая случайно ме записаха, та почнах да тренирам. Но наистина тук на Панчарево и наоколо по селата са много по-здрави юнаците. Аз тренирам, те ме бият, аз тренирам те ме бият и викам, оо, тази няма да бъде така. Почнах да тренирам 3-4-5 пъти повече и да се лишавам от всичко, докато не ги победя.

Въпреки че е дипломиран математик, целия си живот отдава на спорта. Печели множество медали, но спортната му кариера е на върха през 80-та година. Тогава четворката каяк мъже печелят бронза, въпреки голямата конкуренция. Годината е най-добрата за България - делегацията ни се прибира с 41 медала от Москва.

Иван Манев - Железния: Там взехме едно медалче на Олимпиадата и то беше изненадващо, защото кануто - жените те имаха вече медали, обаче в каяка конкуренцията е свирепа. Всичките влизаме на лодките заедно. Руснаците, които се бореха да станат олимпийски шампиони имаха най-добри времена, малко изостанаха и станаха седми. Толкова е голяма конкуренцията. Все едно Господ ни помогна, за да вземем медал.

Манев признава, че зад бронзовия медал освен късмет има много постоянство и усилена подготовка.

Иван Манев - Железния: Всеки резултат, независимо в наука, изкуство или спорт се постига с много работа и лишения и това го знаех, колкото повече работа хвърля и лишения хвърля от другите, рано или късно ще ги бия. И така ставаше. Просто си създаваш физически навик. Без физически навик човек не е човек, защото без физически навик не може да развием духовни и умствени навици. То е нещо, което правим с голямо удоволствие в рамките на комфорта. Мускулите се развиват и оздравяват. Докато най-малкото насилие в организма като има, тогава вече има травми и тогава вече ни се отщява да правим нещо. Но трябва всеки ден без изключение.

Железният олимпиец разкрива и тайната на здравото си тяло и силният дух.

Иван Манев - Железния: Като направим физически упражнения ние внасяме в нас една хармония. Хармонията, която е в нас се проектира навсякъде навън, и на нас работите ни стават по-добре от всякога. Ако направим някакви упражнения сутрин, може да станем, дето се казва 5-10 минути да пуснем една музика и да си потанцуваме и да си попеем, вече хармония сме внесли и на физическо и на емоционално ниво и нещата ще станат много по-бързо, отколкото ако станем и не правим нищо.
- Как започва твоят ден и как протича?
- Денят ми започва още със събуждането трябва някакви упражнения да направя. И мен ме мързи. Теб викат, мързи ли те, еми и мен ме мързи повече от всички останали, защото всеки ден като правиш правиш... Въпросът е със ставането. Затова основното упражнение, което най-бързо ме раздвижва. Веднага ставам на кревата и си хващам едни ластици - отзад- отпред, които усуквам, въртя. Усукването е единственото упражнение, което раздвижва вътрешните органи и перисталтиката и тук никога не можеш да имаш корем. Аз съм ял цял живот колкото ми се яде и малко отгоре.
- Почиваш ли си някога въобще?
- Почивката е точно ето така. Искам да си почина, дойда и карам по-леко, но то понякога идва отвътре, аз никога не се насилвам, всичко правя с радост и удоволствие.
- На колко години си сега?
- 69 навършвам тази година и подкарвам 70.

Към духовното Иван Манев се обръща през заветната 80-та година. След олимпиадата в Москва започва да изследва задълбочено и полето на човешкото мислене.

Иван Манев - Железния: Ние виждаме светът точно толкова хармонично, колкото сме ние отвътре. Каквото мислим, това привличаме, но съответно хармонията в нас тя определя света, който виждаме. Единственият начин, по който създаваме хармонията в нас е физическият навик. Иска ли човек да си реши проблемите и да стигне до някакъв връх, първо трябва да вдигне енергията, а енергията се вдига само с физически упражнения. С всяка мисъл, чувство и действие или сме в хармония с природата и събираме енергия и се подмладяваме, или сме в дисхармония с природата и губим енергия и остаряваме. Затова, остаряването ни е внушено.
- На 70 сте сега, с какъв план?
- Кога, Къде? Сега започваме. На 70 вече ги знаем нещата, можем да почваме вече. С подвизи, другото е губене на време.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрополът в Атина няма да работи заради жегите
Акрополът в Атина няма да работи заради жегите
На живо: Изслушване на кандидатите за генерален директор на БНТ
На живо: Изслушване на кандидатите за генерален директор на БНТ