НОВИНИ

Здравната каса е въвела лимити за лъчетерапия на онкоболни

Лимити за лъчетерапия на онкоболни е въвела Здравната каса. Това твърдят от гилдията на лъчетерапевтите. Според тях, мярката ограничава достъпа до най-съвременните технологии за облъчване, които са по-ефективни и щадящи за пациентите. Лекарите предупреждават,че заради ограниченията ще се формират листи на чакащите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Мария Чернева
18:00, 13.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Около 19 хиляди са онкоболните у нас, които се нуждаят от лъчетерапия, твърдят лекарите. Между 30-50 процента от тях могат да се лекуват с най-съвременните методи, като радиохирургия. Но ако има лимит, това не може да случи.

д-р Румен Лазаров - национален консултант по лъчелечение: Можем да провеждаме безлимитно по-ниското качество на лечение, което на практика обезсмисля парите, които са дадени по европейската програма.

За да приложат най-съвременната терапия, болниците са длъжни да искат разрешение за всеки пациент от районната здравна каса и да се съобразят с въведените лимити. В противен случай болниците ще трябва да поемат по-скъпото лечение с новите технологии.

;

Има и трети вариант - пациентите, които се нуждаят от новите методи да се отлагат в рамките на тримесечие.

Евгения Александрова - председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания: Това е абсурд! Това е невъзможно! Между различните елементи на комплексното лечение не трябва да има повече от месец. Тоест, ние ще направим една лъчетерапия отложено, с което ще похарчим парите, но ще опропастим ефекта.

От здравната каса обясниха, че гарантират всичките методи за лъчетерапия на пациентите. Осигурена е възможност за лечение на повече хора и няма ограничения при съвременните методи за облчъване.

Йорданка Пенкова - подуправител на НЗОК: В НРД е заложено,че трябва да минават на разрешителен режим, както минава и ЯМР. Изследванията, които засягат много по-голям брой пациенти.

В случай, че се наложи да чакат, пациентите имат право да поискат лечение в чужбина, то се заплаща от Здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцката опозиция иска вот на недоверие заради името на Македония
Гръцката опозиция иска вот на недоверие заради името на Македония
Скандал между македонския премиер и президента заради името
Скандал между македонския премиер и президента заради името